Açık Alanda Domates Yetiştiriciliği

 Açık Alanda Domates Yetiştiriciliği

Açık Alanda Domates Yetiştiriciliği

Açık Alanda Domates Yetiştiriciliği. domates dikmek için öncelikle tohum seçimi doğru olmalıdır. Toprak olarak gübre ve bahçe toprağı kullanılırsa verimli meyve alma olasılığı arttırılmış olmaktadır. Domatesin saçak kökleri oldukça derindir. Köklerin derine ve yanlara dağılımı 1-1.5 metreyi bulmaktadır. Domates tohumu mart ayı sonunda ekilebilmektedir.

Tohumlar bölmeli, hava delikli saksılara veya viyöllere dikilmektedir. Bu nedenle toprak sürekli nemlendirilmektedir. Fidelerin çıktığını gözlemlendiğinde saksı güneşli ortama taşınmaktadır. Eğer hazır fide dikilecekse koyu yapraklı, bol köklü, kalın ve kısa saplı olanlar tercih edilmektedir. Ayrıca fideler toprak seviyesinde dikilmeye özen gösterilmektedir. Gübreleme döneminde yavaş yavaş gübre verilerek köklerin gübreden verimli yararlanması sağlanmaktadır. Böylece her gübrelemede domates kök verecek ve bu gübreyi bünyesine daha rahat şekilde alacaktır. 

Antalya'da domates fiyatları yüzde 400 arttı | Eskişehir Sonhaber

Açık Alanda Domates Yetiştiriciliği. sulaması yapılırken dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri yaprağına su değdirilmeden sulama yapılmasıdır. Eğer yapraklara su değerse hastalanmasına sebebiyet verebiliriz. Bir diğer püf noktası bitki üzerinde meyveyi görene kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Bu süreçte toprağa çapa yapılmalıdır. Domates tohumu meyvesini verdiği andan itibaren sulaması belirli aralıklarla düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Fazla sulama bitkinin gövde kalınlaşmasına ve yaprakların büyümesine sebep olur. Fazla sulanan bitkilerde meyve verimi düşük olur ve bitki bağışıklığının düşmesine ve kısa sürede hastalanmasına neden olmaktadır. Üstelik yaz mevsiminde hava nemi düşük olduğunda sulama arttırılmalıdır. Hava nemi yükseldiğinde sulama azaltılması tavsiye edilmektedir.

Domates Soğuk Hava ile Muhafazası

Açık Alanda Domates Yetiştiriciliği. Domates nemi sever. Üstelik su noksanlığında üst yapraklar kıvrılmaktadır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalanmaktadır. Toprak nem eksikliğinin en duyarlı olduğu dönemler; çimlenme, çıkış, çiçeklenme ve meyve oluşumu dönemleridir. Ayrıca aşırı toprak nemi vegetatif gelişmeyi hızlandırır. Meyveler ceviz iriliğini alına kadar gerekmedikçe sulama yapılmamaktadır. Daha sonra ise yağışlı bölgelerde 2-3, kurak bölgelerde 4-5 kez sulama yapılmaktadır.

Domates tohumu ekiminden hasada kadar 80-100 gün, fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zaman vardır. Özellikle sofralık domatesler gönderilecek pazarın uzaklığına göre değişik olgunluk devrelerinde ve farklı dönemlerde hasat edilmektedir. Ayrıca domates gönderilecek pazarın uzaklığına göre değişik olgunluk zamanlarında ve farklı evrelerde hasadı yapılmaktadır. Son olarak domates tarımında dekardan 3,5-4 ton verim alınabilmektedir.

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara