Araka Bezelye Tohumu Yetiştiriciliği
Araka Bezelye Tohumu Yetiştiriciliği
Araka Bezelye Yetiştiriciliği. Dolgun baklalara ve koyu yeşil renge sahip olan Araka bezelye taze tüketime uygun orta erkenci bir bezelye çeşididir. Tane adeti 8-10 arasında değişmektedir ve bakla uzunluğu ortalama 12-13 cm civarındadır. Araka bezelye ülkemiz koşullarına iyi adapte olmaktadır. Ülkemizde en çok talep edilen bezelye tohumu çeşididir.
Sonbaharda 15 cm derinliğe kadar sürülen toprak kışı atlattıktan sonra 5-8 derinliğinde hazırlanır ve derinliği tırmıklarla düzeltme yapılarak araka bezelye tohumu ekimi işlemi yapılmaktadır. Bezelyede en uygun ekim yöntemi makine ile yapılandır. Ege ve Akdeniz bölgelerindeki ilkbahar ekimleri Şubat Mart ayları ortalarında yapılabilmektedir. Orta Anadolu da ise Mart Nisan ayları arasında araka bezelye türü ekimi yapılabilmektedir.
Araka Bezelye Yetiştiriciliği. Araka bezelye yetiştiriciliğinde kurak iklim koşullarında, çimlenme ile çiçeklenme arasındaki süreçte sulama oldukça önemlidir. Bu nedenle Araka bezelye üretiminde sulamaya ne kadar önem verilirse verimde o oranda artmaktadır. Araka bezelye tohumu ekimi yapıldığı alandaki ışık miktarı da gelişme ve verim gibi konularda oldukça etkilidir. Bu sebeple 15.000 Lüx değerindeki bit aydınlatma normal düzeyde gelişmektedir. Daha düşük ışık yoğunluklarında çiçek salkımlarındaki çiçek sayılarının düşmektedir. Daha yüksek ışık yoğunluklarında ise çiçek sayısının artmaktadır. Ve iki süreç sonunda da kalite düşmektedir.
Araka Bezelye Yetiştiriciliği. Potasyum ve fosfora karşı duyarlıdır. Bu sebeple eksikliği durumunda dekara 4-6 kg azot,4-6 kg P2O5, 4-6kg K2O ve yaprak gübreleri uygulanmaktadır. Tohumların ekim sonrasında çimlendikleri ve gelişmeye başladıkları ilk dönem büyüme hızları oldukça düşük olmaktadır. Yabancı otlar gelişme sürecine çok büyük zarar vermektedir. Bu sebeple yabancı otları arındırmak için ilk çapalama işlemi yapılmalıdır. Ancak çapalama işlemi çok yüzeysel bir şekilde yapılmalıdır ve bezelye bitkisinin köklerine zarar verilmemelidir. İlk çapa sonrasında gelişmesi hızlanan bitkiler ortalama olarak 20 gün sonra 25 – 30 cm boyuna ulaşabilirler. Bundan dolayı bu dönemde ikinci bir çapa işlemi ile bitkilerin boğazları doldurulur ve yabancı otlar temizlenmektedir. Araka bezelye tohumu bitkisi için 2 çapa dönemi yeterli olacaktır. Ancak kaymak tabakasının oluşumu veya yabancı otların artmaya başlaması durumunda üçüncü bir çapa da yapılabilmektedir.