Bakla Yetiştiriciliğinde Verim

 Bakla Yetiştiriciliğinde Verim

Bakla Yetiştiriciliğinde Verim

Bakla Yetiştiriciliğinde Verim. Ekim zamanı bakla tohumunun çeşit özelliği, hasat zamanı ve değerlendirilme şekline bağlı olarak bir dekar alandan elde edilecek ürün miktarına göre değişiklik göstermektedir. Bir dekar alandan taze bakla olarak 1000-1500 kg taze iç bakla olarak 700-900 kg bakla hasat edilebilmektedir. Kuru dane olarak ise dekardan 150-300 kg dane hasat edilebilmektedir.BAKLA YETİŞTİRİCİLİĞİ

Bakla Yetiştiriciliğinde Verim.  Gövdesi çok kırılgan bir yapıya sahip olduğu için baklalar elle çekilip koparılmamaktadır. Bunun yerine elle tutulup aşağı doğru sıyrılarak gövdeden ayrılmaları sağlanmaktadır. Toplanan bakla uzun süre üst üste bırakılırsa kararmalar meydana gelmektedir. Bundan kaçınılmaktadır. Taze iç bakla hasadı için baklaların normal iriliğine erişmeleri beklenmektedir. Hasata bundan sonra yapılmaya başlanmaktadır. Kuru iç bakla elde etmek için baklalar bitkinin üzerine bırakılır ve bitki kuruduğunda sökülen bitkiden baklalar koparılarak alınmaktadır. Ayrıca dayanıklı bakla tohumu tercihi verim açısından oldukça önemlidir.

Bakla taze olarak tüketildiğinden saklanması ve depolanması söz konusu değildir. Ürün miktarı fazla olduğunda pazarda birikme meydana gelmektedir. Bu durumda fiyat düşmeleri görülmektedir. Ayrıca ürün miktarının fazla olduğu yıllarda baklalar daha geç hasat edilerek taze iç bakla ve kuru dane olarak değerlendirilmektedir.

Bakla Yetiştiriciliğinde Sulama hakkında merak ettiğiniz her şey yazımızda

 

Bakla Yetiştiriciliğinde Verim. Organik maddece  zengin, killi-kumlu, killi-tınlı. pH’ sı 6,5 – 7,3 olan; derin ve geçirgen topraklar bakla tohumu yetiştiriciliğinde idealdir. Bununla birlikte pek çok toprak yapısında da bakla yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bakla yetiştiriciliğinde verim için ortalama sıcaklık isteği, yetişme döneminde 18-27 derece arasında olmalıdır. Çimlenme için en uygun sıcaklık 25 derecedir. Soğuğa dayanıklılığı: gelişme dönemine ve hava sıcaklığındaki düşüşe bağlı olarak değişmekle birlikte; gencide kar örtüsüz -5 dereceyeye kadar dayanabilmektedir. Bakla, yetişme süresi boyunca yeterli ve düzenli su ister. Ancak fazla yağışlı geçen yıllarda yetişme döneminde hastalık ve zararlılarda artış görülmektedir.

Genelde elle ve çapa ile yapılmaktadır. Sıraya ekimde özellikle  sıra arası işleyen kazayağı veya freze gibi aletler ara işlemede kullanılmaktadır. Kimyasal ot mücadelesinde: Toprak hazırlığı sırasında Trifluralin bileşimli ilaçlar. Çıkış öncesinde ise Terbutrin bileşimli ilaçlar uygulana bilir. Ayrıca buğdaygil türü otlar için çıkış sonrası Fluazifob-butil bileşimli ilaçlar da kullanılabilmektedir.thumbnail_bakla

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 425 44 90

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara