Balkabağı Tohumu Çeşitleri

 Balkabağı Tohumu Çeşitleri

Balkabağı Tohumu Çeşitleri

Balkabağı Tohumu Çeşitleri. Ilık veya sıcak iklimlerin bitkisi olarak bilinmektedir. Sıcaklık -2 veya -3 derecelere düştüğünde donar ve bitkilerde ölüm gerçekleşmektedir. Balkabağı tohumu çimlenmesi için toprak sıcaklığı 10 veya 12 derece arasında olmalıdır. Kabak bitkisi yazın çok sıcak veya kurak hava koşullarından da hoşlanmamaktadır. İlkbahar ekiminde tohumlar geciktirilmeden yerlerine ekilmeli, hasat dönemi çok sıcaklara bırakılmamalıdır. Sonbahar ekimi ise ağustos içinde ya da eylül ayı başında yapılmalıdır.

Toprak bakımından seçici değildir fakat çok ağır ve kumlu topraklarda gelişim göstermemektedir. Derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti çok iyi, organik ve mineral maddelerce zengin tınlı topraklarda en iyi ürün alınmaktadır. Bu topraklarda erkencilik sağlanmaktadır. Toprak pH’sı 6-7 civarında olmalıdır.BAL KABAĞI FİDESİ (BEYAZ) - TARIM TEDARİK .org /Antalya /+90 532 702 54 45Balkabağı Tohumu Çeşitleri. Balkabağı tohumu ekim derinliği 2 veya 2.5 cm olmalıdır. Sıra arası ekim mesafesi 60 veya 100 cm sıra üzeri ekim mesafesi 120 veya 180 cm olmalıdır. Tahmini çimlenme günü 6 yada 10 gündür. Belirtilen sıra aralıklarıyla açılan ocaklara ekim yapılmaktadır. Mibzerle ekim yapanlar için dekar başına 250 veya 300 gram, elle ekimde 500 veya 800 kilogram tohum yeterli olmaktadır. İhtiyaç halinde yeteri kadar, çok az su verilmelidir. İlk döllerin oluşumundan sonra ise 3-4 günde bir mutlaka sulanmalıdır.

Yaprakların pörsümesinden önce sulama yapılmasına da dikkat edilmelidir. Sarı balkabağı kuraklık olmadıkça ilk döller oluşuncaya kadar sulanmamalıdır. Kuraklık halinde ihtiyacı kadar çok az su verilmelidir. İlk döllerin oluşumundan sonra ise 3-4 günde bir mutlaka sulanmalıdır. Yaprakların pörsümesinden önce sulama yapılmasına da ayrıca dikkat edilmelidir.Bal Kabağı Nasıl Yetiştirilir: Saksıda Bal Kabağı Yetiştirme - Yemek.comBalkabağı Tohumu Çeşitleri. Kabak çeşitleri üçe ayrılmaktadır. Bunlar : Yazlık kabak, kışlık kabak ve bal kabağıdır. Kabak yabancı döllenen bitki çeşididir. Meyvelerin oluşması için çiçek tozlarının dişi çiçek üzerine taşınması gerekmektedir. Kendiliğinden ya da rüzgarla olamayan bu iş için mutlaka bir taşıyıcıya ihtiyaç vardır.

Bal arıları, kabaklarda tozlanmayı sağlayan en önemli etmendir. Başlıca tozlayıcıları; bal arıları, bambus arıları ve yaban arılarıdır. Hasat süresi tohum ekiminden itibaren genelde 120 veya 150 gün arasında değişmektedir. Bal kabağı tohumları beyaz, kurşuni renklidir. Tohumlar yuvarlağa yakın, kenarları belirgindir. Balkabağı tohumu uzunluğu 15-25mm genişliği 10-15mm ve kalınlığı 1-3mm’dir. Bin dane ağırlığı 400-600g dır. Beyaz balkabağı kuraklık olmadıkça ilk döller oluşuncaya kadar sulanmamalıdır.

TEKNİK DESTEK İÇİN : 0552 505 56 42

 

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara