Bezelye Yetiştiriciliği

 Bezelye Yetiştiriciliği

Bezelye Yetiştiriciliği

Bezelye yetiştiriciliği toprak isteği bakımından seçicidir. Dolayısıyla ağır toprakları sevmez. Alüvyal ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda çok iyi gelişir. Bununla beraber çimlenme döneminde ıslak ve çok rutubetli topraklarda tohum iyi çimlenemez. Çünkü toprak ıslaklığı gelişmeyi olumsuz yönde etkiler. Ayrıca gövdenin ve meyvelerin ıslak toprakla temasının önlenmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır.

Erkencilik için kumlu-tınlı topraklar daha uygundur. Erkenciliğin düşünülmediği hallerde yüksek verim ve iyi nitelikli ürün alabilmektedir. Bunun için iyi drene edilmiş killi-tınlı topraklar tercih edilmelidir. Toprak pH’ının 6,5-7 civarında olması uygundur. Bezelye tohumu kendinden önce yetiştirilmiş olan bitkiye verilmiş olan gübrelerle çoğu kez yetinmektedir. Bezelye yetiştiriciliği nde çiftlik gübresi vermekten kaçınılmalıdır. Çiftlik gübresi vejetatif kısımların aşırı gelişmesini sağlar, bakla ve dane veriminin azalmasına sebep olur. Fakat toprağın yapısını düzeltmek için verilmesi gerekiyorsa bezelyeden önce yetiştirilen çapa bitkilerine verilmelidir. Özellikle bezelye, potasyum ve fosfor eksikliğine karşı çok hassastır. Çünkü topraktaki fosfordan çok iyi yararlanır. Gübreleme, ekim öncesi toprak işleme sırasında yapılmalıdır.

bezelye yetiştiriciliği ile ilgili görsel sonucu

 

Bezelye yetiştiriciliği Bundan dolayı bezelye ılıman iklim bölgelerinin serin mevsim bitkisidir. Yıllık   yağışın 800-1000 mm olduğu ve yetişme dönemine iyi dağıldığı alanlarda bezelye tohumu sulama yapmadan başarıyla yetişebilmektedir.

 

Minimum çimlenme sıcaklığı 1-6 °C, optimum sıcaklık 18-20 °C ve   maksimum sıcaklık ise 35 °C’ dir. Fide döneminde -5 °C’ye kadar dayanabilmektedir.

Vegetatif dönemde 15-18 °C, generatif dönemde ise 18-21 °C sıcaklıkta en iyi sonuç sağlar. Çiçeklenme süresince 10 °C’den düşük sıcaklığa olduğu gibi 30 °C’den yüksek sıcaklığa karşıda oldukça  hassastır.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Bezelye  yetiştiriciliği oldukça değişik özelliklerdeki topraklarda bezelye tohumu yetişebilmekle beraber en iyi verimi killi-tınlı, derin, verimli ve nemli olan hafif asit   reaksiyonlu topraklarda sağlar.

Toprağın çok verimli ve yüksek oranda nemli olması aşırı vegetatif gelişme ve düşük tane verimi sağlar. Hafif bünyeli ve fakir topraklarda ise fazla düzeyde kök gelişmesine karşılık düşük oranda vegetatif aksam ve tane verimi oluşur.

En uygun pH değerleri 6.5-7.0’ dır. İri taneli çeşitlerin toprak istekleri küçük tanelilere oranla daha fazladır.

 

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara