Bezelye Yetiştiriciliğinde Sulama
Bezelye Yetiştiriciliğinde Sulama
Bezelye yetiştiriciliğinde sulama. Sonbaharda yapılan tohum ekimlerinde bitki çıkışı ve daha sonraki yetişme dönemlerinde su ihtiyacı genel olarak yağışlarla karşılanır. Toprak sıcaklığı 7 – 8 °C olduğunda tohum ekimi yapılır. Bezelye tohumu 2°C’ de çimlenir. Ancak çimlenme çok yavaş olur. Gelişme döneminde yüksek sıcaklık ve uzun güneşlenmeden hoşlanmaz.
Bu dönemde rutubet ve serin ortam ister. Gelişme döneminde meydana gelen yüksek sıcaklık ve kuraklık, bitkinin generatif döneme geçmesine neden olur. Bitki bodur kalır ve meyveler normal irilikte olmaz. Çabuk ve zoraki olgunlaşma nedeniyle verim ve kalite düşer. Gelişme döneminde toprak yüzeyine yatan bitkilerde mantari hastalıklar, büyük zararlara yol açar. Ürünün pazarlanamaz hale gelmesine neden olur. Bezelye, belli bir sıcaklık toplamından sonra generatif döneme geçer. Aksi halde vegetatif kalır.
Bezelye yetiştiriciliğinde sulama. Bezelye tohumu çimlenmesi için en uygun sıcaklıklar 15-18° C’ dir. Çimlenme ve çiçeklenme arasındaki dönemde günlük ortalama sıcaklığın 15-18° C, çiçeklenme ile olgunluk arasındaki dönemde ise sıcaklığın 18-21° C arasında olması istenir. Sıcaklığın yüksek olması durumunda çiçeklenme süresi kısalır. Çiçeklenme ile olgunluk arasındaki dönemde sıcaklığın 10°C’ ye düşmesi durumunda ise danenin olgunlaşması gerçekleşmez.
İlkbaharda tavlı toprağa yapılan ekimlerde çimlenme-çıkış için sulamaya gerek olmaz. Bu dönemde genel olarak yağışlar da devam eder. Daha sonra iklim durumuna bağlı olarak 1-2 defa sulanmaktadır.
Yağışların olmadığı veya yetersiz olduğu alan ve zamanlarda 3. sulamaya da gerek duyulmaktadır. Bitkinin çiçeklenme ve tane doldurma dönemlerinde su ihtiyacı yeterince karşılanmalıdır. Çünkü bu dönemlerde topraktaki su eksikliği ciddi verim kayıplarına yol açar
Bezelye yetiştiriciliğinde sulama. Bundan dolayı çiçeklenme ve tane doldurma dönemleri öncesinde sulama yapılması verimde önemli artışlar sağlamaktadır. Sonbaharda bitkinin gelişme dönemi genellikle yağışlı döneme rastladığı için sulamaya hemen hemen hiç ihtiyaç duyulmamaktadır. İlkbaharda yapılan bezelye tohumu ekimlerinde iyi bir gelişme sağlayabilmektedir. Bunun için hava ve toprak şartlarına bağlı olarak düzenli aralıklarla sulama yapılmaktadır. Çiçeklenmeden önceki dönemde ve meyve tutumundan sonraki dönemde olmak üzere en az iki defa sulama yapılmaktadır. Çok nadir hallerde havalar çok kurak giderse üçüncü bir sulama yapılabilmektedir. Sulama; karık usulü veya yağmurlama şeklinde yapılmaktadır.