Brüksel Lahanası Ekim ve Dikim

 Brüksel Lahanası  Ekim ve Dikim

Brüksel Lahanası Ekim ve Dikim

Brüksel Lahanası Ekim ve Dikim. Yetiştirme yerleri yaz dönemi içinde 25-30 cm derinlikte sürülmektedir. Disk-Harrow altına 60 kg/dekar olacak şekilde (15:15:15) kompoze gübre atılmaktadır. Daha sonra dikim yerleri hazırlanmaktadır. Brüksel lahanası tohumla üretilmektedir. Tohumlar lahana ve karnabaharda olduğu gibi iklim şartlarına bağlı olarak Ege Bölgesinde Haziran-Temmuz aylarında, İç Anadolu Bölgesinde ise Nisan ayı sonlarında fide yetiştirme tavalarına serpme veya sıra usulü ile ekilmektedirler. Brüksel lahanası tohumu yetiştiriciliğinde sıcaklığın büyük önemi vardır.bruksel-lahanasi-nasil-yetistirilir_646x340Brüksel Lahanası Ekim ve Dikim. Özellikle çimlenme döneminde sıcaklık çok önemlidir. Yüksek sıcaklıklar sebze olarak değerlendirilen yaprakların kalitesini bozmaktadır. Lahanaların baş oluşturabilmesi için en uygun sıcaklığın 15-20 0C arasında olması istenmektedir. Yaz ayları sonunda ve sonbahar da sıcaklığın düşmesi kaliteli baş oluşumuna yardımcı olmaktadır.

Lahana grubu sebzeler ekolojik koşullar uygun ise direkt brüksel lahanası tohumu tarlaya ekilmektedir. Ancak ülkemiz koşullarında lahanalar fide ile üretilmektedir. Fide yetiştiriciliği yastık ve tavalarda yapılmaktadır. Fidelerin yetiştirileceği fideliklere yanmış çiftlik gübresi toprak işlemeyle tohum ekiminden en az bir ay önce verilmektedir. Fide üretimi amacıyla tohum ekimi, batı ve güney bölgelerimizde temmuz-ağustos ayları başında fide yetiştirme tavalarına, diğer bölgelerimizde ise mart sonu-nisan başında soğuk yastıklara yapılmaktadır. Fideliklere tohum ekimi serpme veya sıravari olarak yapılmaktadır. Bir dekar alan için tohumun iriliği, dikim sıklığı ve çeşide bağlı olarak 8-12 gr arasında lahana tohumu kullanılmaktadır. Bunun için 4-5 m2’lik fide yetiştirme alanı yeterlidirBrüksel Lahanası Yetiştiriciliği ve Faydaları - Yetiştirici RehberiBrüksel Lahanası Ekim ve Dikim. Sıravari ekimde brüksel lahanası tohumu  10 cm sıra arası, 2 cm sıra üzeri olacak şekilde ekilmelidir. Tohum ekiminden sonra fidelikler süzgeçle ve ya mini yağmurlama başlıklarıyla sulanmaktadır.
Lahana fideleri 30-35 gün içinde 3-4 yaprak oluşturur, 15-20 cm boy kazanmaktadır. Gövdeleri kurşun kalemi kalınlığına ulaşır ve dikim büyüklüğüne ulaşmaktadırlar. Özellikle bu fideler fazla gecikmeden esas yerlerine dikilmektedir.

Lahanaların fide gelişme dönemlerinde hastalık ve zararlılara karşı mücadele iyi yapılmaktadır. Bir dekardan 2-8 ton arasında lahana hasat edilmektedir. Ortalama olarak 1 dekar alanda 2000 civarında lahana bitkisi bulunmaktadır. Ayrıca baş iriliği birim alandan alınan verimi en çok etkileyen faktördür.thumbnail_bruksel_lahanasi

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 425 44 90

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara