Brüksel Lahanası Toprak İstekleri

Brüksel Lahanası Toprak İstekleri
Brüksel Lahanası Toprak İstekleri. Her çeşit toprakta yetiştirilebilmektedir. Kil içeren kumlu topraklarda bitki gelişimi düzenli olmakta ve hasat edilen ürünün miktarı artmaktadır. Erkenci çeşitler hafif. geççi çeşitler ise ağır topraklarda daha iyi ürün vermektedir. Brüksel lahanası tohumu da toprağın derin işlenmesi verimi arttırmaktadır.
Özellikle 5.0-7.5 pH değerleri arası uygun değerlerdir. Brüksel lahanası çok çeşitli topraklarda yetiştirilebilirse de orta derecede ağır, yüksek organik madde içeren ve bünyesinde orta seviyede azot bulunduran bu topraklarda daha iyi gelişme göstermektedir. Ayrıca erkenci çeşitler için hafif, geçici çeşitler için ağır topraklar tercih edilmektedir.Brüksel Lahanası Toprak İstekleri. Toprağa verilecek gübre miktarlarını saptamadan önce topraktaki besin maddelerinin analiz edilmektedir. Daha sonra tavsiyelere göre gübre verilmektedir. Fosforlu ve potasyumlu gübrelerin tamamı ile azotlu gübrelerin üçte biri dikim sırasında, azotun geri kalan kısmının ise; yetişme periyodu boyunca yetiştirilen çeşide bağlı olarak iki seferde verilmesi gerekmektedir.
Brüksel lahanası tohumu yetiştirilecek topraklarda münavebeye dikkat etmek ve en az 3 yıl boyunca aynı tarlada lahanagillerden bir sebzenin o toprakta yetiştirilmemiş olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Toprak yüzeyinin altında oluşan sert tabaka derin sürüm yapılmaktadır. 2-3 yılda bir kırılması gerekmektedir. Yetiştirilecek topraklara mümkünse sonbaharda 2-3 ton ahır gübresi verilerek derin sürüm yapılmaktadır. Ayrıca ilkbahara kadar tezekli bir şekilde bırakılmaktadır. İlkbaharda yağmur ve karlarla dağılan kesekler daha yüzlek bir sürüm yapılarak dağıtılmaktadır. Bu sürümden önce fosforlu gübre pulluk altına verilmektedir. İhtiyaçları lahana ile benzerlik göstermektedir. Özellikle suyu çok sevmektedir.Brüksel Lahanası Toprak İstekleri. Yüksek kaliteli ve verimli bir brüksel lahanası tohumu üretim için yağış durumu dikkate alınarak haftalık aralarla sulama yapılmaktadır. Özellikle sulama yöntemi olarak en uygun sulama şekli damla sulama olmakla birlikte, karık sulamada kullanılabilmektedir. Ancak yağmurlama sulama ise; mantari enfeksiyonları artırması nedeniyle önerilmemektedir.
Daha sonra bir veya birkaç hasat daha yapılmaktadır. Geç dikimlerde çok erken uç kesilmesi alttaki tutmayan fideler yeniden aşılanmaktadır. Çara ve gerekli mücadele işlemleri yapılmaktadır. Özellikle baş bağlama döneminde yaprak bitlerine karşı gerekli önlem alınmaktadır.