Çilek Fidesi Çeşitleri ve Özellikleri

 Çilek Fidesi Çeşitleri ve Özellikleri

Çilek Fidesi Çeşitleri ve Özellikleri

Çilek Fidesi Çeşitleri ve Özellikleri. tür çeşitliliği bakımından hemen hemen her bölgede yetişebilen bir bitkidir. Fakat sıcağı sevdiği için genellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde daha sık yetiştirilmektedir. Ayrıca çileğin en fazla yetiştiği bölgeler sırasıyla Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi şeklindedir. Bununla birlikte en çok çilek üretiminin yapıldığı il ise Muğla olmaktadır. Çilek fidesi yetiştiriciliğinin en verimli yapıldığı alanlar ılıman iklim bölgeleridir.

Çilek Fidesi Çeşitleri ve Özellikleri. Kısa, uzun ve nötr gün çilek fidesi çeşitleri bulunmaktadır. Kısa günlerde çiçek tomurcuğu oluşturmaktadır. Günlük ışıklanma süresi 12 saatten daha az olduğu kısa günler çiçek tomurcuğu oluşumunu teşvik etmektedir. Bununla birlikte sıcaklığın 16 derecenin altında olması durumunda uzun günlerde de çiçek tomurcuğu oluşturabilirler. Kısa gün çilek fidesi çoğunlukla ılıman iklim bölgelerine uyum sağlamışlardır.
Haziran çilekleri çiçek tomurcuklarını yaz sonu veya sonbahar başında oluşturmaktadır ve takip eden ilkbaharda meyve vermektedir. Yazın sıcak ve uzun günlerde kol üretimi olmaktadır. Sonbahardaki serin ve kısa günler ise çiçek tomurcuğu oluşumunu teşvik etmektedir. Bugün kültürü yapılan çilek çeşitlerin çoğu kısa gün çilekleridir.
Nötr gün çilekleri ise çiçek tomurcuğu oluşumu bakımından gün uzunluğuna duyarsız olmaktadır. Sıcaklık 26 dereceyi aşmadığı sürece herhangi bir gün uzunluğunda çiçek oluşturabilme üstünlüğüne sahiptirler. Ayrıca pratikte sıcaklık ve gün uzunluğundan seracılıkta yararlanılmaktadır. Seralarda kısa ve uzun gün koşulları suni olarak ayarlanarak çilekler bir sene içinde birkaç defa dinlenmeye ve tekrar sürmeye zorlanmaktadır. Böylece yıl içinde birkaç defa ürün alınabilmektedir.

Çilek Fidesi Çeşitleri ve Özellikleri. Bazı çilek fidesi çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz; Albion, Monterey, San Andreas, Karme, Kabarla ve Sweet Ann nötr gün çilek fideleridir. Rakımın 500 üzerinde olduğu bölgelerde dikim yapılır. Ayrıca Rubigem, Sweet Charle, Festival ve Sabrina gibi çeşitler ise kısa gün çeşitleridir. Bunlar rakımın 500 altında olduğu bölgelerde dikim yapılmaktadır.

Çilek yetiştiriciliğinde ilkbahar dikimi, kış dikimi, yaz dikimi, sonbahar dikimi olarak dikim çeşitleri mevcuttur. Bundan dolayı fide dikimi serin ve nemli havalarda yapılmaktadır. Fideler açılan çukurlara tam kök boğazı seviyesinde dikilmektedir. Fide dikiminden sonra can suyu verilmektedir. Yaz dikiminde fideler ilk 15 gün, günde en az 2 defa olmak üzere sulama yapılmaktadır.

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara