Çilek Fidesi Dikimi

 Çilek Fidesi Dikimi

Çilek Fidesi Dikimi

Çilek Fidesi Dikimi. Yetiştiriciliğinin en verimli yapıldığı alanlar ılıman iklim bölgeleridir. Şuan ki imkanlarla dikim dört mevsim yapılabilse de dikim işleminin bahar aylarında yapılması uygundur. Toprak uygunsa serin ve rüzgarsız havalar tercih edilmelidir. Ayrıca fidelerin daha fazla güneş ışığından yararlanması için kuzey-güney yönünde dikimler yapılmalıdır. Çilek fidesi dikimlerinde sıra üzerine çift dikim yapmanız hem sulama hem de hasat yönünden maliyetleri azaltmaktadır.Çilek Fidesi Dikimi. İlkbahar ve sonbahar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Zaman olarak ilkbahar dikimi, kışları daha serin geçen bölgelerde tavsiye edilen bir dikim zamanıdır. İlkbahar çilek dikimi ılıman iklim bölgelerinde şubat ayında, kışları soğuk geçen daha soğuk bölgelerde ise nisan ayında yapılması uygundur. Çilek fidesi dikiminden sonra bölgenin iklimine göre mayıs ve haziran aylarında bitkiler çiçek açar ve ilk meyvelerini vermektedirler.Çilek fidesi dikimi. Sonbahar dikimi ise genellikle kışları ılık geçen bölgeler için tercih edilen bir dikim zamanıdır. Özellikle dikim yapmak için alınan taze kol çilek fideleri kullanılmalıdır. Dikim işlemi sonbaharın başında eylül ayında yapılmalıdır. Sonbahar dikim zamanında yapılan dikimlerde erken meyve elde edilmekte ancak verim düşük olmaktadır. Sonbaharda dikimi  yapıldığı zaman istenilen verim ancak dikimin ikinci senesinde elde edilebilmektedir. Bu dikimlerden istenilen verim alma süresi de ortalama 3-4 yıl arasındadır. Daha sonraki yıllarda çilek kalitesinde düşme yaşanmaktadır ve yeni dikim yapılması gerekmektedir.

Dekara ortalama olarak 5.000 – 6.000 fide dikilmektedir. Bununla beraber dikimde set yüksekliği 20 cm, set genişliği 60 cm, set araları ise 40 cm olması uygun olmaktadır. Fidelerin dikim aralıkları 30 cm olmaktadır. Dikim yaparken köklerin geriye doğru kıvrılmamasına özen gösterilmelidir. Dikimler seddeler üzerinde yaklaşık 15 cm derinliğinde ve 10–12 cm çapında açılan çukurlara yapılmaktadır. Fideler bu çukurlara kökleri kıvrılmadan dikilmesi uygun olmaktadır. Dikimden hemen sonra can suyu mutlaka verilmelidir.

Çilek fidesi aşırı sulanmamalıdır. Özellikle meyve oluşumundan olgunlaşma dönemine kadar daha dikkatli olunmalıdır.  Bu yüzden damla sulama ile 3-4 günde bir sulama yapılması uygun olmaktadır. Kol temizliği verim açısından çok önemlidir ve kollar görüldüğü anda kesilmektedir.

 

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara