Çilek Fidesi

 Çilek Fidesi

Çilek Fidesi

Çilek fidesi. diğer bitki türlerinin fidelerine nazaran üretimde daha çok dikkat isteyen ve sağlıklı bir üretim için özen gösterilmesi gereken bir bitkidir. Bunun için çilek fidesi üretiminde önem arz eden bilgileri kontrol etmekte büyük fayda var. Aşağıda yayınladığımız bilgiler ışığında rahat ve kaliteli bir üretim gerçekleştirebilmektedir.

Toprak bol hayvan gübresi ile gübrelenmektedir. Derince sürülmektedir. Çünkü bitki için uygun yetişme alanı oluşturulmaktadır. Hayvan gübresi yoksa yeşil gübre de rahatlıkla uygulanmaktadır. Sürümden sonra sıkıştırmayan merdane ile bastırılmalıdır. Böylelikle çilek tesis edilecek alan hazırlanmaktadır.

Çilek fidesi. 1000 m2 alana 6000 çilek fidesinin dikimi yapılır. Yapraklar su içinde tutulmamaktadır. Bitkiler araziye ıslak çuvallarla kaplı sepetlerle götürülmektedir. Fideler dikilirken kök boğazı kısmı (taç gövdesinin orta noktası) toprak yüzeyi ile aynı seviyede olmaktadır. Fidelerin çok derin veya kökleri açıkta kalacak şekilde yüzlek dikilmeleri zararlıdır. Fidelerde fazla yaprak varsa bitki üzerinde genç olanlarında 2–3 âdeti bırakılarak diğerlerini yaprak saplarından uzaklaştırmak tutum oranını artırır. Küçük alanlarda yapılan dikimlerde sadece iki kişi bir bel yardımı ile dikimi rahatlıkla yapabilmektedir.

Çilek fidesi. meyve oluşumunda olgunlaşmaya kadar geçen dönemde suya karşı hassastır. Sulama, meyve iriliği ve kalitesi ile o yılki ürün ortalamasına etki eder. Dikim zamanında fidelerin çabuk ve sağlıklı büyümesi için sulamaya dikkat etmek gerekir. Bölgemizde sıcak, kurak ve nisbi nemin düşük olduğu göz önüne alınırsa çilek özellikle ilkbahar ve yaz aylarında mutlaka sulanmalıdır. Dikimi tamamlanan çilek fidesi can suyu verilerek köklenmeleri sağlanır ve metodu seçildikten sonra gerektiğinde sulama yapılır. Damlama sulama günlük buharlaşmaya bağlı olarak düşük debi ve su miktarlarında günlük sulama yapılmaktadır. 3–4 günde bir de sulama yapılabilmektedir. Hasat bittikten sonra belirtilen sulama aralığı genişletilmelidir.

Dikimden sonra ilk bir ay bitkideki çiçek ve kollar kesilmektedir. Daha sonraki zamanlarda ise sadece kol temizliği yapılmaktadır. Yaz dikiminde sulama, gübreleme, kol temizliği, hastalık ve zararlılar ile mücadele yapılmaktadır. Yabancı ot savaşında bitkilere zarar vermeyen ilaçlar seçilmektedir.  Yetiştiricilik yapılan alandaki toprağın 2 – 3 yılda bir değiştirilmesi gerekmektedir.

 

 

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0 552 505 56 42

 

Benzer yazılar

2 Comments

  • Çok faydalı ve güzel bir paylaşım ellerinize sağlık.

    • Merhaba
      Sağolun efendim teşekkür ederiz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara