Çilek Yetiştiriciliği

Çilek Yetiştiriciliği
Çilek Yetiştiriciliği. Çilekler, -10 dereceye kadar olan soğuklara dayanabilmektedir. Bu çilekler hafif ve kumlu-tınlı topraklarda iyi gelişim gösterirler. Böylece uygun topraklarda dikim her mevsim yapabilmektedir. Dikim yapmak için nemli ve serin havalar tercih edilmelidir. Yapılacak olan toprağın kireç oranının düşük olması gerekmektedir. Tarla çileklerinin kökleri 8 santime kadar olabilmektedir. Çilek fidesi yaprakları toprağın üzerinde kalacak şekilde dikilmelidir.
Çilek Yetiştiriciliği. ılıman ve yağışlı iklim bölgelerinde olacak ise dikkat edilmesi gereken unsurlar olmaktadır. Öncelikle kireç oranı düşük olan topraklar tercih edilmelidir. Çilek yaprağının ve sonrasında meyvesinin muhakkak güneş görmesi gerekmektedir. Fakat yeterince güneş görmezse fidelerin verdiği ürünler verimsiz olmaktadır. Daha sonra çilek fidesi dikildikten sonra can suyu verilmelidir. Yağmur suları dışında sulama yapılması gerekmektedir. Yağış oranı düşük veya fideler yağmur almayan yerlerdeyse sulama düzenli bir şekilde yapılarak toprağın nemli kalması sağlanmaktadır.
Çileklerin topraktan, çamurdan fazla etkilenmemesi ve temiz yetişmesi için malç naylonu kullanılmalıdır. Bu işlem zararlı mikroorganizmaların oluşumunu da engellemektedir. Çilek fideleri dikilirken kök boğazından dikilmesi uygundur. Bunun dışında dekara 4-5 ton yanmış hayvan gübresi uygulanmaktadır. Daha sonra toprağın solarize edilmesi gerekmektedir. Ayrıca toprak ayrık, kanyaş gibi zararlı otlardan temizlenerek, tırmıkla düzeltilmesi uygundur. Diğer ihtiyaç duyulan gübrelerin verilme zamanı toprağın yapısına ve yetiştirme yapılan bölgeye göre değişmektedir.