Çilek Yetiştiriciliğinin Püf Noktaları

 Çilek Yetiştiriciliğinin Püf Noktaları

Çilek Yetiştiriciliğinin Püf Noktaları

Çilek Yetiştiriciliğinin Püf Noktaları. Üzümsü meyveler grubunda yer alan çilek, yaz aylarının gözdesi halindedir. Sadece yaz aylarında olmamakla beraber dört mevsim üretimi yapılabilmekte olup, verim ve kalitesi yüksek çilek üretimi yapılmaktadır. Çileğe duyulan sevgi ile beraber çeşitli ortamlarda üretimi mevcuttur. Açık tarla ve örtü altı yetiştiricilikle beraber  de yapılmaktadır.

Kendine has kokusu ve lezzeti olan çilek meyvesi, üretim aşaması boyunca ilgi beklemektedir.  -10 derecelik soğuk bir ortama kadar dayanma özelliği vardır. Genellikle çilek, kumlu-tınlı ve hafif topraklarda yetişmektedir. Kireç oranının fazla olduğu topraklarda çilek yetiştirmek oldukça zor bir durumdur. Çilek fidesi dikimi ilkbahar, kış, yaz ve sonbahar mevsimleri olacak şekilde 4 dikim şeklinde yapılmaktadır. Serin ve nemli ortamlarda çilek dikiminin yapılması gerekmektedir. 6-8 santim değerinde köküyle beraber toprağa gömülmesi sağlanan çilek, yapraklarının toprağın üstüne geleceği biçimde dikilmesi gerekmektedir.

 

 

Çilek Yetiştiriciliğinin Püf Noktaları. Oldukça küçük tohumlara sahip olan çileğin yaklaşık 1000 adet tohumu 1 gr gelmektedir. Üretimi kapsamında çilek fidesi için, güvenilir bir firmadan/üreticiden temin edilen tohumlar öncelikle çimlendirmek amacıyla, mümkünse, viyollere ekilmelidir. Tohum ekim işleminden önce ise toprak seçimi yapılmalıdır.  Ayrıca toprak seçiminin en uygun şekilde yapılması gerekmektedir. Bu işlem torf toprak yani organik maddece zengin topraklardan yana olmalıdır.

Çimlendirilen çilekler fide halini aldıktan sonra çok derin olmamak kaydıyla dikim yapılacak yerlere alınmalıdır. Çileklerin meyve vermesi esnasında meyvelerin toprakla temasından kaçınılmalıdır. Meyvelerin toprakla teması çürümesine sebep olmaktadır. Yetişme konusunda büyük oranda hemen hemen her yerde ve ortamda yetişebilmektedir. Ancak çilek, yetiştiği toprağın yüksek miktarda kireçli olmaması gerekmektedir.

 

 

Çilek Yetiştiriciliğinin Püf Noktaları  Fidelerin toprağa verilmesi ile toprağın nemi sürekli kontrol edilmelidir. Bu yüzden toprak sürekli olarak nemli halde olmalıdır. Fakat gereğinden fazla da sulanmamalıdır. Gereğinden fazla sulanan çilekler çürümeye başlamaktadırlar. Yetiştirilmesi sağlanan toprağın azot anlamında yeterli olması çileğin daha güzel ve kaliteli olmasına katkı sağlamaktadır.  Bu sebeple de çileği toprağa koymadan öncesinde toprağın azot anlamında zengin gübre ile desteklenmesi oldukça önem arz etmektedir. Güneşi çok seven bir bitki olan çilek için günde 6-7 saat güneş ışığı yeterli gelmektedir. Aynı zamanda uygulanan doğru teknikler ile çilek fidesi 1-3 ay kadar meyve verebilmektedir.

 

 

                                                                          TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara