Damlama Sulama Borusu Hesaplama

 Damlama Sulama Borusu Hesaplama

Damlama Sulama Borusu Hesaplama

Damlama Sulama Borusu Hesaplama. Çalışma prensibi isminden de anlaşılan bir sistem üzerine kurulmuştur. Su , köke veya kökün yakın kısmına damla damla olarak verilmektedir. Bu yöntem doğru kullanıldığında buharlaşma ve kaybı en aza indirgeyerek sulamanın en verimli şekilde gerçekleşmesine imkan verir. Modern tarımda damlama sulama ile birlikte plastik örtülerin kullanılmasıyla buharlaşma ve gübre dağılımında da büyük verim görülmüştür.  Suyun kök dibine ulaşması damlama sulama uzun süre veya yüksek debiyle yapıldığında sağlanmaktadır. Yüksek teknoloji ve bilgisayarla yapılamanın yanı sıra düşük teknoloji ve işçilik üstüne de çalışmaktadır.

Damlama Sulama Borusu Hesaplama. Suyun kuyu suyumu, açık kanal suyumu, yoksa durgun havuz veya gölet suyumu olduğu bilinerek kullanımı sağlanmaktadır. Su kaynağının yeterli debide olduğundan emin olunmaktadır. Su kaynağının araziye göre konumu önemli olmaktadır. Öte yandan su kaynağının araziye uzaklığı  önemli olmaktadır. Ancak boru uzunluğunun hesaplanması açısından önemli olmaktadır.  Suyun kalitesi önemli olmaktadır. Fazla tuzlu olmaması önemli olmaktadır. Tuzlu sular damla sulama sisteminde kullanılıyorlarsa bitki yakınlarında tuz birikimine neden olmaktadır. Arazide tuzlulaşma tehlikesi ortaya çıkmaktadır. Öte yandan fazla yosunlu, siltli sular çok iyi filtre edilmedikçe damla sulama sisteminde kullanılmamaktadır. Ancak sulama amaçlı kullanılan sulamalarda az veya çok kireç bulunmaktadır.  Zamanla damlatma deliklerini tıkayabilmektedir. Bu nedenle sulama yapılırken suyun kireç içeriği oranında asit katılarak tıkanma önlenmektedir.

Damlama Sulama Borusu Hesaplama.  Günümüzde en fazla nokta kaynaklı damlatıcılar kullanılarak damlama sulama borusu  yapılmaktadır. Üretilen damlatıcıların sabit basınçta saatteki damlatma kapasiteleri belli olmaktadır. Piyasada genellikle 2 veya 4 litre/saatlik damlama kapasitesine sahip damlatma boruları bulunmaktadır. Hat uzunlukları ve damlatıcı sayıları belirlenirken boru çapı ve damlatıcıların damlatma kapasiteleri dikkate alınmaktadır. Damla sulama sisteminde tüm boru veya damlatıcıların siyah renkte olmaları istenmektedir. Böylece güneş ışığının alg üremesine olan olumlu etkisi önlenmektedir. Su İhtiyacının Belirlenmesi Bir bahçe musluğunun besleyebileceği damlatıcı sayısı; 16 mm çaplı boruların 2 lt olanından 300 adet, 4 lt olanından 180 adettir. Bitkinin sulama suyu istekleri, bitki çeşidine, bitki yetiştirdiği bölgeye, gelişme mevsiminin uzunluğuna, ortalama sıcaklık derecesine, yağış veya hava nemine göre değişmektedir.

TEKNİK DESTEK İÇİN : 0552 505 56 42

 

Benzer yazılar

2 Comments

  • Emekli olmama az kaldığı için araştırma yapıyorum. Çok detaylı ve kıymetli bilgiler vermişsiniz. Elinize sağlı, teşekkürler.

    • BİZ TEŞEKKÜR EDERİZ LEVENT BEY ÜRÜNLER HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZE BU NUMARADAN ULAŞABİLİRSİNİZ: 03323425992

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara