Damlama Sulama Kullanım Avantajları

Damlama Sulama Kullanım Avantajları
Damlama Sulama Kullanım Avantajları. Suyun doğrudan, damlacıklar halinde, kök bölümüne verilmesini sağlamaktadır. Arazinin belirli bölümü ıslatıldığından sulama suyu ihtiyacı daha az olmaktadır. Bitkinin kök bölgesinde devamlı su bulunduğu için bitki daha az enerji harcar dolayısıyla verim artışı fazla olmaktadır. Sulanan alan bitki tarafından gölgelendiği için bitki su tüketimi daha az olmaktadır. Toprakta biriken tuzlar ıslak çeperin kenarına itildiği için aşırı tuzlu olmayan sular kullanılabilmektedir. Besin maddeleri bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemde suyla birlikte bitki köklerinin geliştiği ortama verildiğinden gübreden en iyi şekilde yararlanma sağlanmaktadır. Ancak özellikle sebzelerde toprak üstü organları ıslatılmadığından hastalıklar daha az olmaktadır.
Damlama Sulama Kullanım Avantajları. Sulama randımanı %85 veya %90 ‘dan fazladır. Bu durumda randıman yüksek olmaktadır. İşgücü ihtiyacı çok düşüktür. Eğimli veya yüzlek topraklarda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Tuzlu sulama suları kullanılabilmektedir. Bitki sıra aralarında kuru alan kaldığı için sulama sırasında başka işler yapılmaktadır. Topraklar havalanmaktadır. Tüm alan sulanmadığı için çevrede yabancı ot bitme ihtimali azalmaktadır. Çapalama ihtiyacı düştüğü için işçiden verim sağlanmaktadır. Erozyon veya toprak kaybının önüne geçen sistem, ekosistem için fayda sağlamaktadır. Daha az toprak sertleşmesi görülmektedir. Düşük debili su ile geniş alanların sulanabilmesi sağlanmaktadır. Kurulması veya kaldırılması kolay olduğu için avantaj sunmaktadır. Sebzelerde veya meyvelerde kalite artışı sağlanmaktadır. Kullanılabilir toprak suyundan daha iyi yararlanmaktadır. Kısa aralıklı sulama sayesinde ekin büyümesi düzenli şekilde gerçekleşmektedir. Tuz oranı yüksek sular bile sulamada kullanım sağlaması sudan tasarruf etmemizi sağlamaktadır. Su veya gübre dağılımı eşit şekilde yapılabilmektedir.
Damlama Sulama Kullanım Avantajları. Tek elde hasat olanağı artmaktadır. Damlama sulama borusunda bitki suya ulaşabilmek için fazla kök salmak zorunda kalmamaktadır . Besin kök değil ürünün kendisini beslemektedir. Sulamanın ekine, iklime, özel ihtiyaçlara ve gelişme dönemine göre özelleştirilmesi kolaylaşmaktadır. Rüzgâr hızına bağlı kalmaksızın gün içinde herhangi bir saatte sulama imkânı sağlamaktadır. Böylelikle zamandan tasarruf edilebilmektedir. Az su uygulamalarıyla bitkide stres yaratmadan yetiştiriciliğe olanak sağlamaktadır. Düşük basınçlarda sulama imkânı sağlandığından dolayı enerji gereksinimi az olmaktadır. Üründe önemli oranda kalite veya verim artışı sağlamaktadır. Buharlaşma ile su kaybı en aza indiği için su kullanımında %50’ye varan bir şekilde tasarruf sağmaktadır.