Domates Fidesi Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır

 Domates Fidesi Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır

Domates Fidesi Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır

Domates Fidesi Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır. Derin, geçirgen ve su tutma özelliği iyi, humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sevmektedir. Toprak pH’sı 5-7 (hafif asidik) arasında, tuzsuz-az tuzlu  toprakları seven bir bitkidir. Ayrıca kazık kök derinlere inebilmektedir. Bu nedenle toprak derin sürülmelidir. Gerektiğinde pulluk tabanının kırılması gerekmektedir. Hava neminin % 70 olması ideal bir durumdur.  En az 6 saat doğrudan güneş alan yerlerde üreticilik yapılmalıdır. Düşük ışıklanma sonucunda şiddetli meyve dökümleri görülebilme olasılığı yüksektir.  Fide döneminde domates bitkisi  nemi sevmektedir. Ayrıca yetişme ve meyve  olgunlaşma döneminde yüksek nemden hoşlanmayan bir sebze türüdür. Ancak kök çevresinin düzenli su
almasını istemektedir.  Nemli ortamlarda özellikle mantari hastalıklar riski artmaktadır.

Domates Fidesi Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır. Tüm işlemlerden yapılmadan, herhangi bir gübreleme yöntemi uygulamadan önce, alanın toprak durumu kontrol edilmelidir. Bu nedenle toprak analizi yaptırmak şarttır. Ayrıca  altı aylık veya yıllık toprak analizi yapmak gerekli bir durumdur. Ekim işlemi için  alanların tümü aynı değildir. Bu nedenle toprak ve doku analizi sonucunu dikkate almak gerekmektedir. Aynı zamanda tarlada daha önce yetiştirilen  ürünlerinde bilinmesi ve daha sonra gübreleme programı uygulanması gerekmektedir. Taban gübrelemesi mutlaka toprak analiz sonuçlarına göre yapılmalıdır. Taban gübresi ürün arazide yokken yapılan gübre olarak bilinmektedir. Organik kaynaklı gübreler hem toprak yapısı için hem de yetiştirilecek ürün için olumlu etki özelliğine sahiptir.

Domates bitkisi, biber ve patlıcan ile aynı familyada yer alan bir bitkidir. Bu nedenle aynı alana art arda yapılan dikimlerde hastalık ve zararlıların artması söz konusu olabilmektedir. Ayrıca toprağın içerdiği besin elementi içeriği azaldığından dolayı münavebe yaparken farklı familyadan bitki türleri tercih edilmelidir. Münavebede baklagil bitkileri kullanarak toprağa yeşil gübre sağlanabilme olasılığı yüksektir. Bu sayede toprağın içerdiği organik madde oranının ve besin elementi içeriğinin artması sağlanmaktadır.

 

Domates Fidesi Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır. İlkbaharda sürümden önce pulluk altına fosforlu gübre uygulaması yapılmaktadır. Potasyumlu gübrenin 2/3’ü ile azotlu gübrenin 1/3’ü domates fidesi dikimi esnasında toprağa verilmektedir.  Potasyumlu gübrenin kalanı ve azotlu gübrenin 1/3’ü meyve tutumunda, azotlu gübrenin kalan diğer kısmı ise ilk hasattan sonra toprağa uygulaması yapılmaktadır.

 

 

                                                                         TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 425 44 90

 

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara