Fasulyede Hasat Nasıl Yapılmaktadır
Fasulyede Hasat Nasıl Yapılmaktadır
Fasulyede Hasat Nasıl Yapılmaktadır. Taze fasulye ve kuru fasulye olarak tarımı yapılmaktadır. Ilık ve hafif serin iklim bitkisi olmaktadır. Bu nedenle ilkbahar ve sonbahar arasındaki devrelerde rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Gelişme devresi içinde 20-25 derece arasında sıcaklık istemektedir. 27-32 derece sıcaklıkta çiçeklerini döker ve verim düşer bundan daha düşük sıcaklıkta ise gelişmesi durmaktadır. Fasulye yetiştiriciliği için fazla nem ve sulamalar bitkilerin büyümesini durdurmaktadır. Çünkü, fazla nem hastalıkların kolay gelişmesine neden olmaktadır. Fasulye tohumu ekim için, toprak ısısının 20 veya 30 derece arasında olduğu zaman en iyi çimlenme göstermektedir. Çünkü, minimum 10 toprak ısısında gelişme göstermektedir.
Fasulyede Hasat Nasıl Yapılmaktadır. Toprak isteği olarak fasulye tınlı, kumlu ve derin yapıdaki organik maddece zengin toprakları sevmektedir. Fasulye tuzlu olan toprakları sevmemektedir. Geçirgenliği zayıf ve drenaj problemi olan toprakları sevmemektedir. Fasulye yetiştiriciliği; ise, hububat bitkilerinin hasadından sonra anızın sökülüp toprağa karıştırılması amacıyla 5-7 cm derinliğinde sonbaharda sürüm yapılmaktadır. İlkbaharda fasulye tohumu ekimden önce toprak tekrar kaz ayağı ile sürülür ve arkasından tarım aleti ile geçirilerek toprak ekime hazır hale getirilmektedir.
Fasulyenin hasadında en ideal zaman; baklaların hakiki çeşit karakterinin gösterdiği iriliğin 1/3’ünü aldığı devredir. Bazı hallerde bu ölçü bozulabilirse de normal iriliğin yarısını asla geçirmemelidir. Fasulyelerin hasadı; küçük işletmelerde ve taze fasulye üretiminde elle baklaları teker teker toplamak suretiyle yapılmaktadır. Büyük işletmelerde ve özellikle kuru fasulye üretiminde toplamayı bir anda yapabilmek amacıyla özel fasulye hasat makineleri kullanılmaktadır.
Fasulyede Hasat Nasıl Yapılmaktadır. Fasulye yetiştiriciliğinde belirli alandan alınan verim çeşidin sırık ve yer çeşidi oluş. Ayrıca çeşitlerin verimleri, yetiştirme ve bakım şartları gibi faktörlere bağlıdır. Taze fasulye üretiminde ortalama olarak; yer fasulyelerinde dekardan 500-600 kg, sırık fasulyelerinde dekarda 750 veya 1250 kg fasulye alınabilmektedir. Kuru fasulyelerde ve fasulye tohumu hasat işlemi genellikle ilk baklalar sararıp kuruduğunda yapılmalıdır. Hasat sırasında baklalar elde de kontrol edilmelidir. Eğer hasat geciktirilirse ilk oluşan baklalar çatlayarak tohumlar dökülmektedir. İlk baklalar tam olgunlaşmadan önce hasat yapıldığında tohum veriminde hektara 358 kg’lık bir azalma meydana geldiği belirlenmiştir. Sırık çeşitler bodur çeşitlerden daha geç olgunlaşmaktadır. Hasat kombine hasat makineleri ile veya elle yapılabilmektedir. Elle hasat edilen bitkiler önce kurutulur daha sonra tohumlar harman makineleri ile baklalardan ayrılmaktadır.