Galia Kavun Tohum Seçimi

Galia Kavun Tohum Seçimi
Galia Kavun Tohum Seçimi. Kavun tek yıllık bitkidir. Gövdesi tüylü, kolları sarıcı ve yaprakları 5 lobludur. Kavun bitkisinin çiçek yapısı erkek, dişi veya erselik olabilmektedir. Erkek çiçekler ana kollar üzerinde bulunurken dişi veya erselik çiçekler ise yan kollar üzerinde bulunmaktadır. Tozlanmada önemli rolü arılar üstlenmişlerdir.
Derin, iyi havalanan, besin maddelerince zengin ve pH 6-7,5 olan toprak koşullarından hoşlanmaktadır. Galia kavun tohumu sıcak veya ılık bir iklim bitkisidir. Galia Kavun Tohum Seçimi. Uzun yetişme süresi boyunca güneşli, sıcak veya kuru bir hava ile yeterli toprak nemi istemektedir. Bu nedenle diğer yazlık sebzelerde olduğu gibi ilkbaharda soğuk tehlikesi kalktıktan sonra toprak ısısının 15 derecenin üzerine çıktığı zaman ekimi yapılmalıdır. Nemli bölgelerde hastalıklara yakalanma ihtimali yüksektir. Yetişme devresi içerisinde don tehlikesi olmamalıdır. Toprak hazırlığına sonbahar mevsiminde ve ilk yağışlardan sonra başlanmalıdır. İlk yağışlarda toprak tavda iken sürüm yapılabilmektedir. İkinci toprak işleme dönemi ise Şubat veya mart ayları olup toprak tavında kültivatör ile toprak işlenerek arazi ekim ve dikime hazır hale getirilmelidir.
Ekim veya dikimden önce tarlada otlanma görülürse tekrar kültivatör ile toprak işlemesi yapılabilir. 1000 metre kareye ekilecek tohum miktarı 600-800 gramdır. Ekim derinliği 4veya 5 cm olmalıdır. Bu karıkların kenarına tek taraflı olarak ve sıra üzeri 75 cm olacak şekilde ocaklara ekim yapılır. Her ocağa 4 veya 5 adet galia kavun tohumu bırakılmalıdır. Tohumların üzeri 5-6 cm toprakla örtülerek hafifçe bastırılmalıdır. Açık tarla yetiştiriciliğine uygun, yüksek verimli türdür.Galia Kavun Tohum Seçimi. Tüm meyvelerde çıtırını korur. Meyve şekli altılı kasalamaya ve ihracata uygundur. Nakliyeye oldukça dayanıklıdır. Meyve şekli az oval kabuk rengi sarıdır. Galia kavun ağırlığı 2 veya 3 kilogram olmaktadır. Meyve eti rengi açık yeşil şeklindedir. Tohum seçiminde iklim, toprak, hastalıklara yakalanma veya hastalıklara dayanma özelliklerine dikkat edilmelidir.
İyi bir galia kavun tohumu seçimi için sağlam, besin maddelerince zengin, embriyosu tam gelişmiş, yüksek çimlenme yeteneğinde ve hastalıklardan ari olmalıdır. Tohum seçiminde toprak istekleri bölgenin sıcaklık durumu göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Tohumlar %80 oranında çimlenmelidir. Önemli etkenlerden bir tanesi de tohum çimlenme oranının başarı derecesi %80 veya %100 olmalıdır.