Havuç Hangi Koşullarda Yetişir
Havuç Hangi Koşullarda Yetişir
Havuç Hangi Koşullarda Yetişir. Serin bir iklim sebzesidir. Havuç tohumu çimlenebilmesi için optimal toprak sıcaklığı 10-15°C arasında olmaktadır. Bitkinin gelişme dönemindeki sıcaklık isteği 15-20°C’dir. Sıcaklık ürünün renk oluşumunda etkili olmaktadır. İdeal sıcaklıktan düşük veya yüksek sıcaklıklarda renkte açılma meydana gelir. Aşırı yağışlar veya su stresi kök gelişme döneminde rengin açılmasına neden olmaktadır. Bitkinin çiçeklenme dönemindeki sıcaklık isteği yaklaşık 20-30°C arasındadır.Havuç Hangi Koşullarda Yetişir. Köklerinin düzgün ilerleyebilmesi, havucun düzgün yüzeyli ve şekilli olabilmesi adına toprağın hafif bünyeli olması tercih edilmektedir. Tınlı veya kumlu-tınlı topraklar idealdir. Daha yüksek verim elde edilmek istenirse milli veya milli-tınlı topraklar da kullanılabilmektedir.
Ağır topraklara ekilirse, taş ve kesekli topraklar havuç köklerinde küçük ve kısa köklerin oluşmasına, köklerde çatallanmaya, kök yüzeyinde saçak kök oluşmasına, büzüşmeye havuçların uç kısımlarının eğrilmesine ve şekil bozukluklarına neden olmaktadır. Havuç tohumu yastığa ekim tercih edilmelidir. Havuç çeşidinin kök iriliğine göre tohumlar sıra arası 10-12 cm ve sıra üzeri mesafe 4-6 cm olarak 2-3 cm derine ekilmesi uygundur.
1000 metrekare alana ortalama 200-300 gr tohum ekimi yapılmalıdır. Tohumun ekim derinliği normalden fazla olursa kökler kısa-kalın, normalden az olursa ince-uzun şekilde olmaktadır. Ekim sonrasında düzgün bir çıkışın sağlanması önemli unsurlardandır. Verimde, toprak sıcaklığı ve nemi, tohumun canlılık oranı ve iriliği, yetiştirme koşulları etkili olmaktadır. Yabancı otlarla ekim öncesi ve sonrası mücadele edilmelidir. Bunun için zirai ilaçlardan yararlanmaktadır.Havuç Hangi Koşullarda Yetişir. Havuç tohumu ekiminden yaklaşık 3 ay sonra hasada gelmektedir. Erkenci havuçlar 2-3 cm çapa ulaştığı zaman yapraklı olarak sökülmektedir ve demetler halinde satışa hazır hale gelmektedir. Sanayide kullanılacak havuçlar ise 2-4 cm çapa ulaştığı zaman hasat edilmektedir. Havucun yaprak kısımları kestikten sonra pulluk veya patates söküm makinaları veya havuç hasadı için makinalarla sökülerek hasat edilebilmektedir. Havuçların olgunlaşma süreleri çeşidine göre değişiklik göstermektedir.
Geç gelişen çeşitlerde 16-18 haftada hasat işlemleri yapılmaktadır. Ayrıca erkenci türlerde ise 8-10 haftalık sürede hasat işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Hasat işlemleri yetiştirme alanının genişliğine, havucun çeşidine ve pazarlanacak olan havuç miktarına göre değişmektedir. Ayrıca elle ya da makineler yardımıyla yapılmaktadır. Sofralık havuçların birkaç tanesi demet yapılarak yapraklarıyla ya da söküldükten sonra yaprakları kesilerek torbalara konmakta ve bu şekilde satışa sunulmaktadır.