Havuç Yetiştiriciliği

 Havuç Yetiştiriciliği

Havuç Yetiştiriciliği

Havuç Yetiştiriciliği. Türkiye’de belirli alanlarda yapılmaktadır ve önemli miktarlarda üretilip severek tüketilen bir sebze türüdür. Ülkemiz havucun anavatanıdır. Bu bitkinin Anadolu insanınca eskiden beri iyi tanımasına ve çeşitli alanlarda değerlendirilmesine olacak sağlamıştır. Bununla beraber 1998 yılı istatistiklerine göre ülkemizde havuç üretimi 240.000 tondur. Belirlenen bu üretim miktarı havucun sebze üretimimiz içinde önemli bir yeri olduğunu göstermektedir. Çeşitli havuç tohumu ülkemizde bulunmaktadır.Havuç Nasıl Toplanmaktadır ile Kesin ve eItkili Çözümü Sitemizde.Havuç Yetiştiriciliği. Havuç, serin iklimlerde yetişebilen bir sebze türüdür. Soğuklara karşı dayanıklı olması sebebiyle serin bölgelerimizde erken ilkbahar aylarında yetişebilmektedir ayrıca ılıman bölgelerimizde ise kış aylarında rahatça üretimi yapılabilmektedir. Soğuklara dayanıklı bir tür olması nedeniyle çimlenme ve sonrasındaki erken dönemde yetiştiriciliğinde sıkıntı yaşanmamaktadır. Üstelik yağış ve nem havuç yetiştiriciliğinde olumlu etki yapsa da sürekli yağış üretimi zora sokmaktadır ve verimde azalmaya neden olmaktadır. Havuç bir uzun gün bitkisidir.

Toprak hazırlığı oldukça önemlidir. Yapılan hazırlık havuçtan alınacak verimi etkilemektedir. Havuç tohumu küçük oluşu, geç çimlenmesi gibi özellikleri nedeniyle toprak inceltilerek tohumun toprakla temasının tam olması sağlanmalıdır. Ağır killi topraklardan nematod ve tel kurdu bulaşık topraklardan mutlaka kaçınılmalıdır. Özellikle böyle topraklarda havuç üretimi son derece yanlış ve verimsiz olmaktadır.Havuç Yetiştiriciliği Ve Havucun Faydaları - Yetiştirici RehberiHavuç Yetiştiriciliği. Tohumdan havuç yetiştiriciliği için ekim yaptıktan sonra çıkışın düzgün ve köklerin kaliteli olması için sulama gereklidir. Havuçlar için yağmurlama sulama sistemi önerilmektedir. Yağışların yeterli gelmediği durumlarda haftada 1 kez sulama yapılmaktadır. Havuçların aşırı sulanması veya su stresi köklerin yarılmasına ve çürümesine neden olmaktadır. Bu sebeple sulama yeterli ve belirli periyotlarla yapılmaktadır.

Havuç tohumu ekimi hazırlanıp inceltilen toprağa mibzerle yapılmalıdır. Özellikle ekim derinliği 0.5-1 cm arasında olması tavsiye edilmektedir. Bir dekara 600-800 gr tohum atılması uygundur. Ekilecek tohum mesafeleri sıra arası 30-40 cm, sıra üzeri mesafesi ise 5-12 cm arasında olmalıdır.

Havuç tohumları 10 °C’nin üzerindeki sıcaklıklarda çimlenme gösterir. Çimlenme sağlanabilmesi için toprak ısısının da bu sıcaklık seviyesinin altına düşmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde yeterli sıcaklık oluşuncaya kadar çimlenme süresi uzamaktadır. Son olarak havuç ortalama olarak 3 ayda hasada gelmektedir. Ayrıca havuç ekiminden yaklaşık 3 ay sonra hasada gelmektedir.

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara