İspir Şeker Fasulyesinde Verim

İspir Şeker Fasulyesinde Verim
İspir Şeker Fasulyesinde Verim. İklim tercihi açısından fasulye ılıman iklim bitkisidir ve çevre koşullarından çok etkilenmektedir. Fasulyenin bitkisinin soğuğa dayanıklılığı yoktur. Sıcaklık 0 °C ve altına indiği zaman bitki % 90 ölmektedir. Fasulye bitkisi gelişme evresinde 20-25 °C arasında bir sıcaklık istemektedir.
Bodur fasulye çeşitleri gelişmeleri için minimum 12-13 °C, sırık çeşitler ise 14-15 °C üzerinde sıcaklık istemektedir. Çimlenme için optimum toprak sıcaklığı 15 °C dir. Toprak sıcaklığı düşük ve toprakta nemi yüksek olursa, ekimi yapılan ispir şeker fasulye tohumu su alır, fakat çimlenme için olması gereken sıcaklık sağlanmadığında çürümektedir.İspir Şeker Fasulyesinde Verim. İspir şeker fasulye tohumu kumlu topraklardan, orta ağır topraklara kadar bir çok toprak çeşidinde yetişebilmektedir. Bununla birlikte derin, geçirgen, su tutma kapasitesi iyi, organik maddece zengin, humusça zengin ve fazla asit bulunmayan topraklardan çok hoşlanmaktadır.
Özellikle potasyumca zengin topraklar meyve verimini yükseltir. Ağır toprakların özellikle yağışlı geçen sezonlarda, kaymak tabakası oluşturacağı için, çimlenme problemlerine sebep olabileceği unutulmamalıdır. Fasulye bitkisi fazla asit ve alkali topraklardan hoşlanmamaktadır. Ph ‘sı 6.0 – 7.5 olan topraklarda başarılı şekilde yetiştirilmektedir. Ayrıca Ph ‘sı 5.5 in altında olan topraklarda mutlaka kireçleme yapılmalıdır. Fasulye toprak tuzluluğuna oldukça hassas bir bitkidir.
İspir Şeker Fasulyesinde Verim. İspir şeker fasulye tohumu çıkışından sonra dana burnuna karşı ilaçlı kepek atılmaktadır. Fasulyede görülen belli başlı hastalıklar Antraknoz, Pas hastalığı, Fasulye Mozaik Virüsü, Kök çürüklüğüdür. Bu hastalıklara önlemek için ilaçlı tohum kullanılmaktadır. Etkili bir fungusit ile ilaçlama yapılmaktadır. Fasulyede görülen en önemli zararlılar, fasulye böceği (Bruchus), yaprak bitleri ve kırmızı örümceklerdir. Bunlara karşıda uygun bir insektisit ile mücadele yapılmaktadır.
Hasadın erken yapılması, fasulyenin kuruduktan sonra tanelerin su yitirmesi ile buruşmasına ve verimin düşmesine neden olmaktadır. Hasadın geç yapılması da özellikle baklaların çatlayıp tane dökülmesine neden olmaktadır. Bu nedenle hasadın tam zamanında, baklaların büyük çoğunluğunun sarardığı, ancak kupkuru olmadığı dönemde yapılması gerekmektedir. Elle hasat da bitki kökleriyle çıkarıldığı için fasulyenin toprağa kazandıracağı azot büyük ölçüde azalmaktadır. Bu nedenle bitki kökleri toprak içinde kalacak şekilde hasat işlemi tercih edilmektedir. Fasulyede dane verimi 180 – 230 kg/da’dır.