Kapya Biber Tohumu Seçimi Nasıl Yapılmalıdır
Kapya Biber Tohumu Seçimi Nasıl Yapılmalıdır
Kapya Biber Tohumu Seçimi Nasıl Yapılmalıdır. Şekli itibariyle oval hafif basık bir görünüme sahiptirler. Kapya biber tohumu kırmızı, sarı ve açık sarı rengini taşır. Biber sıcağı seven bitkiler grubundadır. Gelişme; sıcaklık, toprak ve hava nemi gibi çevre faktörlerine bağlıdır. Bu yüzden biberin gelişme sıcaklığı 18-28 ºC’dir.Kapya Biber Tohumu Seçimi Nasıl Yapılmalıdır. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu zamanlar iyi gelişim gösterir. Gündüz 32 ºC’nin üzerinde biberin meyve bağlaması azalır. 32-35 ºC’de çiçek dökülmeleri olur. Sonbahar aylarında pulluk ile derin sürülmektedir. İlkbaharda ise diskaro çekildikten sonra hafif bir tapan çekilir. Organik maddece zengin, çeşitli besin maddelerini içeren, iyi drene edilmiş topraklar biber için uygundur. Toprak pH’sı optimum 5,6-6,8 olmalıdır.
Kapya biber tohumu derin ekimi toprak yüzeyine çıkışını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle tohumlar fide haline getirilip dikim yapılmaktadır. Tohumlar önce sıcak yastıklara ekilmektedir. Çimlenme gerçekleşip ilk gerçek yapraklar görüldükten sonra plastik torbalara şaşırtılmaktadır. 6-7 yaprak olunca araziye şaşırtılmaktadır. Ekim derinliği 0,5-1 cm ve sıra üzeri ekim mesafesi 35-50 cm olmalıdır. Sıra arası ekim mesafesi ise 45-80 cm olmalıdır.Kapya Biber Tohumu Seçimi Nasıl Yapılmalıdır. Çimlenme günü 15-20 günü bulmaktadır. Kapya biber tohumu suyu çok seven bir bitkidir. Bu nedenle nemli şartlarda kök aktivitesi artmaktadır. Ayrıca nem yetersiz olduğunda büyüme yavaşlar, gövde odunlaşır, meyve tutumu azalır, meyveler küçük kalır ve çiçek dökümleri meydana gelir. Hatta uzun süre su verilmezse önemli ölçüde verim kaybı olur. Bu sebeple uyun düzenli ve belirli aralıklarda verilmesi gerekmektedir. Kökler fazla suya da çok duyarlıdır. Hatta aşırı sulamada çabuk çürüyüp hastalanmaktadır.
Kapya biber üretimi yapılacak araziye iyi yanmış hayvan gübresini atarak derin sürümle toprak karıştırılmaktadır. Öncelikle iyi bir gübreleme için toprak tahlili yapmak birinci önceliktir. Tomurcuklar yetersiz olduğunda veya yetersiz meyve oluştuğunda bitkilere fosfor takviyesi gerekmektedir. Azotlu ve potasyumlu gübreler çiçeklenme döneminden itibaren 3-4 taksitte verilmelidir. Hasat iklim koşullarına bağlı olarak değişebilmektedir. Son olarak verim dekardan 2 ila 4 ton ürün alınabilmektedir.
2 Comments
Emekli olmama az kaldığı için biraz araştırma yaparken sitenize ulaştım. Evimin balkonunu içeriye aldırıp kendime kış bahçesi yaptım. Çok geniş alanım olmasada kendime yetecek kadar bir alanım oldu. Kışın sera gibi kullanmayı düşünüyorum. Kapya biberin yanında ufak tefek birşeyler daha yetiştirmeyi planlıyorum. Sitenizde çok değerli bilgiler vermişsiniz. Fasulye yetiştirme diye başladım hala sitenizdeyim. Sık kullanılanlarıma ekledim. Sitenizde daha çok zaman geçireceğim gibi görünüyor. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Elinize sağlık.
BİZ TEŞEKKÜR EDERİZ LEVENT BEY ÜRÜNLER HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZE BU NUMARADAN ULAŞABİLİRSİNİZ: 03323425992