Karpuzda Fusarium Solgunluğu

 Karpuzda Fusarium Solgunluğu

Karpuzda Fusarium Solgunluğu

Karpuzda Fusarium Solgunluğu.  Çimlenme devresinden itibaren tüm gelişme dönemine etki etmektedir. Fideler genellikle kurumaktadır. Bitki gelişme devresinde yakalanırsa kol uçları ve yapraklarda önce solgunluk arkasından kuruma meydana gelir. Bitkinin iletim demetlerinde lekeler ve kök boğazında yakınlık görülmektedir. Ayrıca dayanıklı  karpuz tohumu  kullanımı hastalıktan korunmak için oldukça önemlidir.kavunKarpuzda Fusarium Solgunluğu.  Sebep olan mantar ile mücadele kültürel yollar ve ilaçlı mücadele ile yapılmaktadır. Karpuzda Fusarium Solgunluğu ile kültürel tedbirlerin en önemlileri sulama esnasında kök boğazında suyun birikmemesi, çiftlik gübresi verilmesi, gerektiğinden fazla kimyasal gübre verilmemektedir. Hastalıklı bitkiler imha edilmeli ve kaliteli karpuz tohumu kullanılmaktadır. Bu fungus, bitki gelişiminin herhangi bir aşamasında konukçu türleri enfekte edilmektedir.

Toprak sıcaklıkları düşük olduğunda [18–20ºC (64–68ºF)] topraktan çıkış öncesi çürüklük ve çökerten oluşmaktadır. Ancak enfeksiyon en çok yaşlı bitkilerde görülmektedir. Solgun yapraklarda sararma ve daha sonra damarlararası nekroz görülmektedir. Önce bir ya da birkaç filizde başlayan solgunluk, daha sonra bütün bitkiye yayılmaktadır. Bazı vakalarda yapraklarda sararma görülmeden bitki birdenbire çökmektedir. Meyve yükü fazla, olgun enfekteli bitkilerin çökme ihtimali yüksektir. Enfekteli bitkilerin gövdesinde taban kısmında beyaz miselyum büyümesi görülmektedir. Hem köklerde hem de gövdelerde vasküler renk değişikliği görülmektedir.  İleri safhalarda kökler parçalanmaya başlamaktadır.  Bu durum bitkinin ölümüne neden olmaktadır.Karpuzda Fusarium Solgunluğu. Sıcak topraklarda daha kolay gelişir. Alt yapraklar sıcak havalarda  solar ve yapraklar daha soğuk havada iyileşmektedir. Fungal etmenler toprakta ve bitki kalıntılarında klamidosporlar halinde canlılığını sürdürmektedir. Klamidosporlar tarlaların işlenmesi sırasında toprakta ve bitki atıklarında, sulama suyunda, rüzgarla taşınan toprak ve işçiler tarafından kolayca yayılmaktadır. Ayrıca temiz karpuz tohumu  tercih edilmektedir.

Karpuzda Fusarium Solgunluğunda  kimyasal mücadelede etkili maddesi de Thrim 80 Wp’den 200 gr/100lt.su veya Maneb 80 Wp’den 100 gr/100lt. su kullanılmaktadır. Kimyasal mücadele bitkilerin kol attığı ve meyvelerin 5-6 cm çapında olduğu devrelerde iki veya üç defa yapılmaktadır.

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 425 44 90

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara