Karpuz Hangi Koşullarda Yetişir

Karpuz Hangi Koşullarda Yetişir
Karpuz Hangi Koşullarda Yetişir. Sıcağı seven bir bitki türüdür. Sıcak ve ılıman iklimlerde yetişmektedir. Soğuk havalardan çok etkilendiği için yetişme devresinde don tehlikesine maruz kalmaması gerekmektedir. Karpuz tohumu ekiminde toprak sıcaklığının 12°C’nin üzerinde olması gerekmektedir. Nem oranı fazla olan alanlarda hastalıklar görülebilmektedir.Karpuz Hangi Koşullarda Yetişir. Karpuz tek yıllık bir bitkidir. Bitki kolları toprak yüzeyinde 3-4 m kadar uzamaktadır. Ayrıca iri ve yuvarlak yapıdaki meyveleri tatlı ve suludur. Karpuz üretimi, dünyada ve ülkemizde oldukça geniş bir alana yayılmaktadır. Dünya karpuz yetiştiriciliğinin %20’si Türkiye’de yapılmaktadır. Toprak hazırlığı kusursuz bir şekilde yapılmaktadır.
Daha sonra karpuz pulluğu ile araları 2 metre olacak şekilde karıkların çekilmesi gerekmektedir. Hazırlanan bu karıkların kenarlarına sıra mesafeleri özellikle 75 cm seviyesinde olacak şekilde ocak sisteminde ekim işlemleri gerçekleştirmektedir. Her ocağa 2 ya da 3 adet karpuz tohumu bırakılması gerekmektedir. Tohumlar attıktan sonra üzeri toprak ile örtmektedir. Son olarak üzerine örtülecek olan toprakların 5-6 cm seviyesinde olması gerekmektedir. Karpuz yetiştirebilmek için derin, geçirgen su tutma kapasitesi yüksek kumlu-tınlı veya tınlı kumlu topraklar seçilmesi uygundur. Ayrıca ağır killi topraklar ve hafif topraklarda çok iyi bir gübreleme ile karpuz yetiştiriciliği yapılmaktadır.Karpuz Hangi Koşullarda Yetişir. Drenajın yetersiz olduğu ve taban suyu seviyesinin 1 m’nin altında bulunduğu yerlerde başarı sağlanamaz. Antraknoz, Fusarium ve Mildiyö hastalığının görüldüğü tarım alanlarında en az üç yıl ekim nöbeti uygulanması uygundur.
Karpuz üretimi için toprak hazırlığına sonbaharda ilk yağışlardan sonra başlamaktadır ve ilk yağışlardan sonra toprak tavda iken derin sürüm yapılmaktadır. Eğer yağışlarda gecikme yaşanırsa yağışları beklemeden derin sürüm yapılmaktadır. Sürümün arkasından kesekleri parçalamak için kültüvatör kullanılmaktadır. Ayrıca ikinci toprak işleme dönemi ise Şubat – Mart aylarında olup uygun toprak tavında kültüvatör ile toprak işlenerek arazi ekim ve dikime hazır hale getirmektedir. Karpuz tohumu ekimden önce tarlada otlanma görülürse tekrar kültüvatör yardımıyla toprak işlemesi yapılmaktadır.
Geniş alanlarda en pratik sulama, yağmurlama sulamadır. Karpuz yağmurlama sulamaya çok iyi yanıt verir. Sulama tohum ekiminden ilk çiçeklenmeye kadar sulama artar, olgunlaşma döneminde su tüketimi azalır. Karpuz ortama 90-120 gün arasında hasada gelmektedir.