Karpuz Sıcaklık İsteği

 Karpuz Sıcaklık İsteği

Karpuz Sıcaklık İsteği

Karpuz Sıcaklık İsteği. Sıcak ve ılıman iklimi seven bir bitkidir. Karpuz tohumu  gelişimi için oldukça uzun ve sıcak bir dönem gerekmektedir. Bundan dolayı karpuz yetiştiriciliği ilkbaharda don tehlikesi ortadan kalktıktan sonra yapılmamaktadır. Uygun koşullar olduğunda yetiştiriciliği ilkbahar ile sonbahar dönemleri arasında yapılır. Ekimi toprak sıcaklığı 12°C ve bunun üzerine çıktığında yapılmamaktadır. Karpuz Sıcaklık İsteği. Bu nedenle karpuz tohumu için en ideal 20-25°C‘lerde gelişim göstermektedir. Karpuz kuru havalardan ve aşırı sıcaklardan hoşlanmadığı gibi fazla hava neminden de hoşlanmaz. Çok nemli hava koşullarında karpuzun mantari hastalıklara yakalanma riski çoktur. Çiçeklerin açması ve meyve bağlaması için hava sıcaklığının 15°C ve üstünde olması gerekmektedir. Düşük sıcaklık görüldüğünde hem çiçek oluşumu azalır, hem de oluşan ve açan çiçeklerde döllenme meydana gelmemektedir. Bununla birlikte bitkilerde çiçek dökme görülmektedir. Karpuz olgunluk döneminde yüksek sıcaklık ve düşük nem istemektedir.

Karpuz meyve oluşumu üzerinde etkili olan bir diğer etmen ise ışıklanmadır. Ayrıca ışıklanma oranı aroma, tat ve çiçek cinsiyeti üzerine olumlu etki yapmaktadır.Karpuz tohumları için erken ekimden kaçınmaktadır. Erkencilik sağlamak adına malç ve alçak tünelde yetiştiricilik tercih edilmesi uygundur. Susuz yetiştiricilik veya aşırı su sıkıntılı topraklar hariç sırta ekim veya dikim yapılmaktadır. İlkbaharda tarla erken sürülerek ekim zamanına kadar toprağın ısınmasına yardımcı olunmaktadır. Toprak sıcaklığının optimal seviyede olması beklenmektedir.Karpuz Sıcaklık İsteği.  Nem oranı fazla olan yerlerde hastalıklar görülmektedir. Karpuz tohumu ekiminde  derin, geçirgen su tutma kapasitesi yüksek kumlu-tınlı veya tınlı kumlu topraklar seçilmesi uygun olur. Üstelik ağır killi topraklar ve hafif topraklarda çok iyi bir gübreleme ile karpuz yetiştirilmektedir. Drenajın yetersiz olduğu ve taban suyu seviyesinin 1 m’nin altında olduğu yerlerde başarı sağlanamaz. Karpuzda Antraknoz ,Fusarium ve Mildiyö hastalığının görüldüğü tarım alanlarında en az üç yıl ekim nöbeti uygulanmaktadır.

Karpuzun hasat edilebilmesi için meyvenin parlak bir renge bürünmesi gerekmektedir. Karpuz kabuğunun çok kolay bir biçimde çizilebilmesi gerekir. Ayrıca karpuzların toprağa temas eden yerlerinde renk farklılıkları olmaktadır ve bu kısımların beyazdan sarıya dönmüş olması önemlidir.

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara