Karpuz Tohumunun Özellikleri

Karpuz Tohumunun Özellikleri
Karpuz Tohumunun Özellikleri. Renk ve irilik bakımından çeşitler arasında farklılıklar görülmektedir. Karpuz tohumları uzun yuvarlak veya oval şekildedir. Tohumun bir ucu yuvarlak diğer ucu ise belirgin, sivridir. Karpuz tohumu kabukları oldukça serttir. Tohum renkleri düz veya alacalı, beyazdan başlayarak, sarı, kahverengi, pembe ve siyaha kadar değişen renklerde olabilmektedir.Karpuz Tohumunun Özellikleri. Tohum çimlenme kapasitelerinin %90-95’in üzerinde olması tavsiye ediyor. Karpuz tohumlarının temiz olması gerekmektedir. Tohumlar canlılıklarını 5-8 yıl arasında muhafaza koruyabilirler. Ayrıca bir gramda 15-40 adet tohum bulunmaktadır.
En iyi çimlenme sıcaklığı 20-25°C’dir. Tohumların minimum çimlenme sıcaklığı 10°C, maksimum çimlenme sıcaklığı ise 30-35°C arasındadır. En uygun koşullarda 7-10 gün içinde çimlenme gösterirler. Karpuz tohumu ekimi gerçekleştirilmeden 1 gün önce suda veya nemli bir bez içerisinde bekletilmektedir. Bu işlem karpuz tohumu çimlendirme oranında artış sağlayacaktır. Ayrıca toprak ısısının 10-20 derece arasında olması uygundur. Karpuz tohumlarını çimlendireceğiniz viyolün veya kabın içerisi ince toprak ve torf karışımı ile doldurulmaktadır.
Hazırlanan viyole karpuz tohumları yerleştirilmektedir ve geriye kalan kısım aynı toprakla doldurulmaktadır. Daha sonra toprak fısfıs yardımıyla nemlendirmektedir. Ekim yapılan kabın üzeri şeffaf bir naylon yardımıyla kapatılmaktadır. Belli aralıklarla kontrol ederek toprak fısfıs yardımıyla nemlendirilmeye devam edilmektedir. Tohumların tahmini çimlenme süresi 8-10 gündür. Tohumlar çimlenmeye başladığı zaman şeffaf naylon kaldırılmalıdır. Bitkiler direk güneşten korunmalıdır. Karpuz tohumları ortalama 4-5 cm olduğu zaman fideler dikilmek istenen alana aktarmaktadır.Karpuz Tohumunun Özellikleri. Tohumlar direk tarlaya ekilecek ise öncelikle toprak hazırlığı kusursuz bir şekilde yapılmaktadır. Daha sonra karpuz pulluğu ile araları 2 metre olacak şekilde karıkların çekilmesi gerekmektedir. Hazırlanan bu karıkların kenarlarına sıra mesafeleri 75 cm seviyesinde olacak şekilde ocak sisteminde ekim işlemleri gerçekleştirmektedir. Her ocağa 2 ya da 3 adet karpuz tohumu bırakılması gerekmektedir. Tohumlar attıktan sonra üzeri toprak ile örtmektedir.
Üzerine örtülecek olan toprağın 5-6 cm seviyesinde olması gerekmektedir. Gerçekleştirecek olan bu ekim işlemleri ilkbaharın ortasında yapılmaktadır. Çıkış yapan bitkilere seyreltme işlemi uygulanarak meyvelerin en iyi şekilde gelişebilmesi için onlara alan sağlamaktadır. Ayrıca ocağa bakıldığında en iyi görünün bitkinin kalması ve diğerlerinin sökülmesi gerekmektedir.