Karpuz Toprak Hazırlığı

 Karpuz Toprak Hazırlığı

Karpuz Toprak Hazırlığı

Karpuz Toprak Hazırlığı. Derin, iyi havalanabilen, su tutma kapasitesi yüksek olan, kumlu, kumlu-tınlı yapıda olan topraklarda iyi gelişir. Optimal toprak pH’ı 6-7 arasında olmaktadır. Toprak hastalık ve zararlılardan arındırılmış olmaktadır. Ekim alanının drenaj sorunu olmaması gerekir. Son olarak karpuz tohumu ekimi için uygun alan elde edildikten sonra yapılmaktadır.

Ağır toprak koşullarından hoşlanmayan bir bitkidir. Kumlu-tınlı toprakları sever, eğer toprak kumlu ise gübrelemeyle özellikle hayvan gübresi ile zenginleştirmektedir. Toprak profilinin 1 m’den daha derin olması gerekmektedir.Karpuz Toprak Hazırlığı. Taban suyunun ise 1 m’nin altında olması gerekmektedir. Karpuz tohumu çimlenmesi toprak sıcaklığından etkilenmektedir. 15 C toprak sıcaklığında 15 günde, 20 C toprak sıcaklığında 5 günde ve 30 C toprak sıcaklığında ise 1-2 günde çimlenme göstermektedir. Öncelikle toprak birkaç defa derince sürülmektedir. Son sürümden önce hayvan gübresi ile mutlaka gübrelenmektedir. Hatta kumlu topraklara verilecek hayvan gübresi miktarı 5-6 ton/da, tınlı-killi topraklara 3-4 ton/da arasında miktarlarda olmaktadır.

Daha sonra toprağa diskaro çekilmektedir. Dekara 12-15 kg Azot, 10-12 kg Fosfor, 20-25 kg Potasyumlu gübre isteğe göre toprağa düz sıra halinde atılmaktadır. Bu gübreleme üçe bölünerek yapılmaktadır. İlk gübreleme karpuz ekimi sırasında yapılmaktadır. İkinci gübreleme çiçeklenme dönemi, daha sonra  üçüncü gübreleme ise meyveler ceviz büyüklüğüne geldiğinde gübreleme yapılmaktadır. Özellikle potasyumlu gübrelemeye önem verilmektedir. Çünkü potasyum çiçeklenmeyi ve meyve kalitesini artırır.Karpuz Toprak Hazırlığı. Toprak hazırlığı kusursuz bir şekilde yapılmaktadır. Daha sonra karpuz pulluğu ile araları 2 metre olacak şekilde karıkların çekilmesi gerekmektedir. Hazırlanan bu karıkların kenarlarına sıra mesafeleri 75 cm seviyesinde olacak şekilde ocak sisteminde ekim işlemleri gerçekleştirmektedir. Her ocağa 2 ya da 3 adet tohum bırakılması gerekmektedir. Karpuz tohumu attıktan sonra üzeri toprak ile örtmektedir.

Üzerine örtülecek olan toprakların 5-6 cm. seviyesinde olması gerekmektedir. Gerçekleştirecek olan bu ekim işlemleri ilkbaharın ortasında yapılmaktadır. Çıkış yapan bitkilere seyreltme işlemi uygulanarak meyvelerin en iyi şekilde gelişebilmesi için onlara alan sağlamaktadır. Ayrıca ocağa bakıldığında en iyi görünün bitkinin kalması ve diğerlerinin sökülmesi gerekmektedir.
Karpuz yetiştiriciliğinde erkenden ürünlerini toplamak isteyen kişilerin karpuz fideleri kullanması gerekli olacaktır. Eğer karpuz fideleri ile yetiştiricilik yapmak isteniyorsa 10×13 cm boyunda olan ve altı delik torbalar kullanmaktadır.

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara