Karpuz Yetiştiriciliği

 Karpuz Yetiştiriciliği

Karpuz Yetiştiriciliği

Karpuz Yetiştiriciliği. Tek yıllık bir bitki olup, sıcak iklim sebzesidir. Düşük sıcaklıklardan zarar görür. Hava sıcaklığı 100C‘nin altına düştüğünde tohum ekimi ve fide dikimi yapmak sakıncalıdır. Karpuz tohumu ekimi sırasında toprak sıcaklığının 150C altında olmaması gerekir. Ortalama sıcaklık isteği 25-300C’dir. 350C üzerinde küçük meyve dökümleri meydana gelir ve daha ileriki dönemlerde meyve ve yaprakta güneş yanıklığı görülmektedir.Karpuz Gübre İstekleri Kesin ve eItkili Çözümü Sitemizde.Karpuz Yetiştiriciliği. Tohumu dekara ortalama 300-500 gr arasında atılmalıdır. Ayrıca su sıkıntısı olan bölgelerde ocak usulü tohum ekimi yapılması avantajdır. Bununla birlikte ocak usulü dikimde karpuz tohumu çıkışı sonrası iyi gelişen fidelerden 1-2 tanesi kalacak şekilde seyreltme yapılmaktadır. Mibzerle de sıraya ekim yapılmaktadır. Ayrıca karpuzlarda sıra arası 150-200cm, sıra üzeri 50-75 cm şeklinde ekim-dikimi yapılmaktadır.

Karpuz üretimi için toprak hazırlığına sonbaharda ilk yağışlardan sonra başlamaktadır ve ilk yağışlardan sonra toprak tavda iken derin sürüm yapılmaktadır. Eğer yağışlarda gecikme yaşanırsa yağışları beklemeden derin sürüm yapılmaktadır. Sürümün arkasından kesekleri parçalamak için kültüvatör kullanılmaktadır. Ayrıca ikinci toprak işleme dönemi ise Şubat – Mart aylarındadır. Özellikle ekimden önce tarlada otlanma görülürse tekrar kültüvatör yardımıyla toprak işlemesi yapılmaktadır.Crimson Karpuz Tohumu Çeşitleri Etkili ve Kesin Çözüm SitemizdeKarpuz Yetiştiriciliği. Tarlanın toprak yapısı derin, iyi havalanan ve su tutma kapasitesi yüksek olan kumlu-tınlı topraklarda iyi gelişmektedir. Yetiştiricilikte dekara 12-15 kg Azot, 10-12 kg Fosfor ve 20-25 kg Potasyumlu gübre isteğe göre toprağa düz sıra halinde atılır. Bu gübreleme üçe bölünerek yapılmaktadır. Ayrıca ilk gübreleme karpuz tohumu ekimi sırasında, ikinci gübreleme çiçeklenme dönemi, üçüncü gübreleme ise meyveler ceviz büyüklüğüne geldiğinde gübreleme yapılmaktadır. Potasyumlu gübrelemeye önem verilmektedir ayrıca potasyum çiçeklenmeyi ve meyve kalitesini artırmaktadır. Bunun yanı sıra karpuz dikiminden çiçeklenmeye kadar bitkinin su ihtiyacı azdır.

Çiçeklenme başladığında su ihtiyacı artar. Böylece fazla sulama bitkide çiçeklenmeyi geciktirir, vejetatif gelişmeyi artırır ve meyve tutumu azalmaktadır. En uygun sulama yöntemi damlama sulamadır. Hasada yakın dönemde sulama kesilmektedir. Karpuz yetiştiriciliğinde yabancı ot kontrolü yapılmaktadır. Ayrıca ikinci çapalama işleminde boğaz doldurma işlemi yapılmaktadır. Karpuz hasadı sırasında meyve kabuğunun parlaklaşması, meyve üzerindeki damarların belirginleşmesi, sapındaki tüyler dökülmektedir. Ayrıca sapa bağlı kısımdaki kulakçık kuruyarak, meyveye vurunca tok sesin çıkması karpuzun hasada geldiğini göstermektedir. Verim 6 ile 8 ton arasında değişkenlik göstermektedir.

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara