Karpuz Yetiştiriciliğinde Yüksek Verim İçin

 Karpuz Yetiştiriciliğinde Yüksek Verim İçin

Karpuz Yetiştiriciliğinde Yüksek Verim İçin

Karpuz Yetiştiriciliğinde Yüksek Verim İçin. Bugün dünyada ticari üretimde kullanılan çok geniş bir çeşit serisi vardır. Karpuz tohumu yetiştiriciliğinde başarılı üretim “iyi çeşit” seçimi ile başlamaktadır. Uzun-yuvarlak-oval-silindirik şekilliler; Değişik hastalıklara dayanıklı ve hassas olanla çekirdekli-çekirdeksiz olanlardır. Renklerine göre de sınıflandırılınca ortaya çok geniş bir karpuz kolleksiyonu çıkmaktadır. Bu çeşitlerin yetişme istekleri de farklıdır. Çukurova tünel yetiştiriciliğinde, erkenci, soğuğa ve hastalık-zararlılara dayanıklı çeşitler avantajından dolayı tercih edilmektedir.Karpuzda Hasat ile Kesin ve eItkili Çözümü Sitemizde.Karpuz Yetiştiriciliğinde Yüksek Verim İçin. Günümüzde standart tohum ve hibrit tohumlar kullanılmaktadır. Örtü altında ekim alanlarının tamamında F1 hibrit tohumlar kullanılmaktadır. Karpuz yabancı döllenen bir bitki olması nedeniyle çok kolay açılım göstereceğinden son yıllarda kullanım alanı genişleyen F1 hibrit çeşitleri de birinci yılın hemen sonunda açılım göstereceğinden bunların tohumu bir kez kullanılmaktadır. Aksi halde verim düşüklüğü yaşanmaktadır. Ülkemizde çok sayıda tohum firması tarafından pazarlanan yüksek verimli, kaliteli, çekirdekli ya da çekirdeksiz karpuz tohumu çeşitleri bulunmaktadır.

En elverişli topraklar özellikle  akarsu kenarlarındaki milli topraklarla derin geçirgen topraklardır. Ayrıca su tutma kabiliyeti yüksek, kumlu-tınlı veya tınlı-kumlu topraklardır. Vegetasyon süresi kısa olan yerlerde ve bilhassa erkencilik için daha hafif kumlu topraklar üzerinde yetiştirmesi yapılabilmektedir. Bazı ülkeler hariç büyük bir çoğunlukla susuz yetiştirildiğinden akarsu kenarlarındaki milli topraklar bu bakımdan en elverişli topraklar olarak kabul edilmektedir.Karpuz Yetiştiriciliği Nasıl Olmalıdır Etkili ve Kesin Çözüm SitemizdeKarpuz Yetiştiriciliğinde Yüksek Verim İçin. Diğer birçok kültür bitkisinin aksine, toprak asitliğine karşı oldukça dayanıklıdır.  Fazla olmamak şartıyla hafif asitli topraklarda da yetiştirilebilmektedir. En elverişli toprak reaksiyonu pH 5,0-6,5 olmakla birlikte pH 5,0 olan topraklarda iyi sonuçlar alınmıştır. Daha asitli topraklarda yetiştirme istendiği takdirde usulüne uygun kireçleme yapılması gerekmektedir.

Karpuz tohumu yetiştiriciliğinde en tipik yetiştirme usulü özellikle Diyarbakır da  görülmektedir. Bu bölgede Dicle Nehri kıyılarında çakıllı ve milli topraklar üzerinde dünyaca meşhur karpuzlardır. Çukur usulü ile yetiştirilmektedir. İlkbaharda genellikle nisan ayı içerisinde sular tamamen çekildikten sonra birbirinden 3’er m ara ile 1m uzunluğunda, 50 cm genişliğinde ve 50 cm derinliğinde çukurlar açılarak yapılmalıdır.

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 425 44 90

 

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara