Karpuzun Depolanması Nasıl Yapılmaktadır?

 Karpuzun Depolanması Nasıl Yapılmaktadır?

Karpuzun Depolanması Nasıl Yapılmaktadır?

Karpuzun Depolanması Nasıl Yapılmaktadır. Karpuz meyveleri şekil, irilik, kabuk ve et rengi, çekirdek renkleri bakımından büyük farklılıklar göstermektedir. Bu karakterlere göre çeşitler birbirinden kolaylıkla ayırt edilmektedir. Hasattan sonra, karpuzlarda irilik, başta çeşit karakteri olmak üzere depolama yapılmaktadır. Karpuz tohumu ekiminden sonra 90 ile 120 gün arasında hasat yapılmaktadır. Mayıs ve Eylül ayları arasında hasat yapılmaktadır. Temmuz ve Ağustos aylarında yaygın olarak bol miktarda karpuz meyvesi alınmaktadır.Karpuzun Depolanması Nasıl Yapılmaktadır.  Karpuz meyveleri hasat edildikten karpuzların olup olmadığını olgunluk tayini yaparak veya meyveler üzerindeki bazı işaretler ile hasat olgunluğu anlaşılmaktadır. Bu olgunluk durumunda kabukları parlak bir hal alır, kabuğu ince olur ve olgun karpuzun sapı kolay koparılmaktadır. Karpuza dokunduğunuzda tok bir ses meydana gelir ve genel olarak bu şartların sağlanması halinde hasat yapılması gerekmektedir.

Hasattan sonra normal koşullarda ancak bir 1 hafta kadar saklanabilmektedir. Bazı çeşitlerde bu süre 60 güne kadar saklanması yapılmaktadır. Karpuzlarda hasattan sonra olgunlaşması durmaktadır. Bu nedenle hasat meyvelerin olgunlaştığı dönemde mutlaka hasat yapılmaktadır. Hasattan sonra muhafaza süresi uzamaması gerekmektedir. Ancak, uzadıkça karpuz içerisinde iç kısmında önce koflaşma ve sulanma meydana gelmektedir. Daha sonra bozulma ve kokuşma meydana gelmektedir. Ayrıca dayanıklı karpuz tohumu  tercihi verim açısından oldukça önemlidir.Karpuzun Depolanması ıle Kesin ve eItkili Çözümü Sitemizde.Karpuzun Depolanması Nasıl Yapılmaktadır. Karpuz hasat edildikten hemen sonra çok bekletilmeden tüketiciye sunulmaktadır. Depo şartlarına gerek kalmamaktadır. Çünkü, karpuz yapısı gereği uzun süre beklemez nitelikte olmaktadır. Bu durum en fazla hasattan 1 veya 5 ay sonrasına kadar depo edilmektedir. Karpuzlar ön soğutma yapılmadan araçlara yüklenmektedir. Soğutma uygulaması olmadan istenilen yere ulaştırılmaktadır. Bu koşullar altında kalite hızla düşeceği için bu karpuzlar direk pazara sunulmaktadır.

Bazı karpuz çeşitlerinde  4°C derecede , %60-70 nemde 3 veya 4 ay süre ile muhafaza edilmektedir. Karpuz optimum 4 °C derecede depolanmaktadır. Değerlendirme oranı 4 veya 10 C de depo edilmektedir. %90-95 nem, raf ömrü en fazla 15 gün olmak koşuluyla depo edilmektedir. Ayrıca dayanıklı karpuz tohumu  tercihi verim açısından oldukça önemlidir. Hasattan itibaren, nakliyede, satıcıda bekleme ve tüketilmede süre 1 veya 3 ay kadar süreyi geçmeden depo edilmektedir. Bu sürede normalde karpuz satış özelliklerini korumaktadır. Karpuz özel bir muhafaza saklama şekli istenememektedir. Hasattan sonra araca saman serpilerek yükleme yapılmaktadır. Ancak, üst üste konulmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir.

TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara