Kavun Fidesinde Gübreleme Nasıldır

 Kavun Fidesinde Gübreleme Nasıldır

Kavun Fidesinde Gübreleme Nasıldır

Kavun Fidesinde Gübreleme Nasıldır. Bir yaz sebzesi olan kavun Türkiye de en çok üretilen sebzeler arasında yer almaktadır. Kavun Türkiye’de reçel, turşu, dondurma hatta kozmetik sanayisinde de kullanılmaktadır. Türkiye kavun üretiminde tüm dünyanın yaklaşık yüzde 10 ve 15 kadarını karşılamaktadır. 

Tamamen sıcak ve ılık mevsimlerde yetişmektedir. Köklerinin toprakta daha iyi gelişmesi ve etrafa yayılması için toprak sonbaharda 1 veya 2 defa 45 cm derinlikte pullukla işlenmelidir. Gübre, ise ahır veya yeşil gübre ile yapılmalıdır. Kavun fidesi zengin toprakları sevmektedir.Kavun Yetiştiriciliğinde Gübreleme - İNTFA BLOG - Tarımsal BlogKavun Fidesinde Gübreleme Nasıldır. Toprak ağır ise dekar başına 5 ton kumlu ise yine dekar başına 7 ton gübre atılarak karıştırılmalıdır. Bu işlemle kavunlarınız daha verimli olacaktır. Gübrenin veriliş zamanı da çok önemlidir. Azotlu gübrenin yarısı, fosforlu ve postalı gübreler ile birleştirilmelidir. Ayrıca ekimden önce pulluk veya diskaro altına verilmelidir.

Azotun kalan diğer kısmı ise 2’ye bölünerek ilki çiçekler sürüldüğünde diğer yarısı ise meyve görüldüğü andan itibaren verilmelidir. Kavun fidesi dikmek için ocak veya karık usulü dikimler tercih edilmelidir. Kavun fidesi dikmek için ocak veya karık usulü dikimler tercih edilmelidir. Tarlaya tohum ekimini mibzerle yapılmalıdır.Ülkemizde Kavun Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet GazetesiKavun Fidesinde Gübreleme Nasıldır.  Çapa ile toprak açılmalıdır. Ardından ocaklara 5 tohum ekilmelidir. Daha sonra üzeri 3 cm toprak ile üzeri hafifçe bastırılmalıdır. Ardından ise fide dikimi yapılmalıdır. Yöreye bağlı olarak dikim teknikleri değişmektedir. Tarlaya ilk seyreltme gerçek yapraklar oluştuğu zaman yapılmalıdır. İlk seyreltme yapıldıktan sonra bitkilerin kökleri çapalanmalıdır. Daha sonra boğazları doldurulmalıdır. Sonrasında aralarında yabancı otlanma var ise çapa ile temizlenmelidir. Kavun fidesi organik maddesi yüksek topraklardan hoşlanmaktadır. Sonbaharda derin sürümden sonra dekara 3-4 ton kültivatörle karıştırılmalıdır.

Kimyasal gübre olarak 15-18 N, 10-15 kg P2O5 ve 20 kg K2O saf madde olarak verilmelidir. Bu gıdalardan fosforun tamamına yakını, azot ve potasın ise 1/3 ü toprak altına, kalan azot ve potasın 1/3 lük çiçekte ve 1/3 ü bir ay sonra arayla verilmelidir. Üst gübrelemesi kol atma devresinde başlamaktadır. Ayrıca bitkiden 15 cm uzağa atılmalıdır. Ayrıca gübre uygulaması tohumun 10-15 cm yanına 10-15 cm altına verilmelidir. Kavunda kalite için bitkilerde uç alma ve meyve seyreltmesi yapılmalıdır. Sürgün uçların koparılması bitkinin yeşil aksamının gelişimini durdurduğu için kesilmelidir.

TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 425 44 90

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara