Kimyon Bitkisi Nasıl Yetiştirilir
Kimyon Bitkisi Nasıl Yetişir
Kimyon Bitkisi Nasıl Yetişir. Ülkemizin yemek kültürü son derece gelişmiştir. Kültürün içerisinde yer alan önemli yemeklerin tamamında baharattan söz etmek mümkündür. Yemek kültürümüz baharatın her zaman yemeklere lezzet kattığı düşüncesini oluşturmaktadır. Üretilen kimyon tohumu tamamı ülke içerisinde kullanılmaz. Dünyanın birçok yerine ihraç söz konusu olmaktadır.
Kimyon da mutfaklarımızda sürekli olarak kullanılan baharatlardan bir tanesidir. Aynı zamanda kimyon yetiştiriciliği için kendisi ile aynı ismi taşıyan bitkinin yetiştirilmesi gerekli olmaktadır. Ülkemizde üretilen kimyonlar sucuk imalatında bolca kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra ilaç ve boya sanayiinde de sıklıkla tercih edilen ürünler arasında yer alır.Kimyon Bitkisi Nasıl Yetişir. Kimyonun iklim isteği incelendiğinde yazların sıcak, kışların soğuk geçtiği iklimleri sevdiği gözlemlenecektir. Ülkemizde kimyon üretiminin çok fazla olmasının başlıca sebeplerinden bir tanesi iklim isteğidir. Birçok bölgemizde hakim olan karasal iklim kimyon tohumu yetiştiriciliği için son derece uygundur. Eskişehir, Kütahya ve Afyon bölgelerimiz uygun iklimi rahatlıkla sunar.
Kimyon nazik ve hafif bir bitki oluşu yumuşak, ot getirmeyen ve kaymak bağlamayan toprakları sevmesine sebep olmaktadır. Özellikle kendisi gibi toprağın da hafif olması istenmektedir. Özellikle ham halde olan ve yeni açılan topraklarda kimyon gayet verimli bir şekilde yetiştirilmektedir. Çorak ya da kepir olarak tanımlanan topraklarda da yetişebilmektedir. Ancak yıllık yağışın yeterli olması şarttır.Kimyon Bitkisi Nasıl Yetişir. İnsanlar için nemli bir geçim kaynağı olan kimyon yetiştiriciliği gübreleme işlemlerine ihtiyaç duymaktadır. Azotlu ve fosforlu gübrelerin kullanılması ve bu şekilde toprağın ekime hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Fosforlu gübre ekim işleminden önce toprağa kazandırılmaktadır. Azotlu gübre ise dönüme 10-15 kg. gelecek şekilde ekimden sonra serpilmektedir.
Ekim işlemlerinde genellikle mibzer kullanımı söz konusu olmaktadır. Eğer arazi çok dar ise mibzer kullanılmaz ve serpme yöntemi ile kimyon ekimi gerçekleşir. Kimyon tohumu ekim işlemlerinde her bir dekar için 10 kg. fenni gübre ve 1 kg. tohum kullanılmalıdır. Gübre ile tohum iyice karıştırılarak ekim işlemi yapılır. Tohumların toprağın 2-3 cm. derinliğine ekilmesi yeterli olacaktır.