Kimyonun Dekara Verimi Nasıldır

 Kimyonun Dekara Verimi Nasıldır

Kimyonun Dekara Verimi Nasıldır

Kimyonun Dekara Verimi Nasıldır. Ülkemizin yemek kültürü son derece gelişmiştir. Kültürün içerisinde yer alan önemli yemeklerin tamamında baharattan söz etmek mümkündür. Yemek kültürümüz baharatın her zaman yemeklere lezzet kattığı düşüncesini oluşturmaktadır. Yetiştiriciliğinde alınan verim birçok insanın merak ettiği konular arasında yer alır. Doğru işlemler uygulandığı takdirde güzel verim almak mümkündür. Kimyon tarımında hasat zamanının tespiti önemlidir. Kimyon tohumu genellikle Haziran ayında çiçeklenir, Temmuz başında rengi yeşilden mat kahve rengine dönüşmektedir. Hasat dönemi tam da bu renk değişiminin tamamlandığı dönemdir.Kimyonun Dekara Verimi Nasıldır. Dönüm başına en iyi verimi alabilmek için küçük alanlarda üretim yapılmalı ve tarlanın bakımı iyi yapılmalıdır. Verimin artması için dar alanlarda ekim yapılması gerekir. Bakım işlemlerinin de kusursuz olması şarttır. Kimyon ekim işlemlerinin üzerinden 30-40 gün geçtikten sonra kimyon bitkisi yüzeye çıkmaya başlayacaktır. Kimyon hiç ot getirmeyen tarlaya ekilirse bakım süreci son derece kolay geçer. Hali hazırda kimyon büyümeye başladığında yabancı otlar da etrafında büyüyecektir. Mayısın ilk 2 haftasında bu otların elle yolunması ya da ilaçlanması gerekir.

Uzun süreli depolamada %8-10 nem geçmemesi gerekmektedir. Depo nispi neminin %50 az olması ve kimyon tohumları ışık görmemesi gerekir. Kimyon tohumu dekara verim ekolojik koşullara, yetiştirme tekniğine ve kullanılan kimyon tohumu  kalitesine bağlı olarak 45-90 kg/da arasında değişmektedir.Kimyonun Dekara Verimi Nasıldır. Orta Anadolu bölgemizde kimyon yetiştirilirken münavebeye girilmektedir. Genelde kimyon tohumu ekimi hububattan sonra gerçekleşir. Bu sebeple de kimyon ekiminden önce hububattan kalan sapların yakılması gerekli olacaktır. Yakılan saplar toprağın 15-20 cm. derinliklerine aktarılmalıdır. Bu sayede toprak kimyon için hazır hale gelmiş olur.

Demet ve biçerdöverle hasat ve harman yapılmaktadır. Harman oldukça güç olur. Bu sopalarla dövülerek yapıldığı gibi, dövenle sürülerek te yapılabilmektedir. Harmanlandıktan sonra kimyonların içine karışmış olan taş, toprak, bitki artıkları selektörle veya elekle temizlenmelidir.

Ürünün nemi % 12 den fazla ise kurutularak depolanmalıdır. Ekimi iyi yapılan, gübrelenmesi iyi olan kimyon tohumu  için ortalama dekar başına 50-80 kg ürün alınabilir. Koşullara dikkat edilmediğinde elde edilen verim 20-30 kg kadar aşağılara düşmektedir.

TEKNİK DESTEK İÇİN :0552505 56 42

 

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara