Kinoa Tohumu

 Kinoa Tohumu

Kinoa tohumu, kinoa tahıl gevreği olarak sayılsada aslında tahıl gevreği değildir. Kinoa tohumlarının yemeye uygun olacak şekilde şekillendirilmiş halidir. Güney Amerika Kıtasında binlerce yıldır tüketilen bu gıda, İnka İmparatorluğu için önemli bir üründü. “Tüm tahılların annesi” olarak değerlendirilir ve kutsal olduğuna inanılırdı. Günümüzde NASA bilim adamları yüksek besin içeriğine, kullanım kolaylığına ve yetiştirme kolaylığına bağlı olarak uzayda yetişirilmesi en uygun tahıl olarak görmektedirler. Birleşmiş Milletler (BM) ise yüksek besin değeri ve dünya çapında gıda güvenliğine katkıda bulunma potansiyelinden dolayı 2013’ü “Uluslararası Kinoa Yılı” ilan etmiştir. Kinoa ekimi tarımının yaklaşık 400 yıldır yapıldığı bilinmektedir. Aynı zamanda içerdiği yüksek proteinler ve amino asit sayesinde kinoa ekimi çok fazla yapılmaktadır.

Türkiyede de Kinoa tohumu ekilmeye başlandı. Popülerliği gitgide artan kinoa buğday ve pirince alternatif olarak bir çok çiftçimizin ilgi alanına girmeyi başardı. Küresel ısınmaya bağlı olarak rekoltesi gitgide düşen buğday ve pirinç önümüzdeki yıllarda üreticileri başka tahıllara yönelmeyi düşündürüyor. Bu amaçla da Amerika’da yetiştirilen ve çok yüksek miktarlarda üretimi yapılan kinoa yakın zamanlarda  Türkiye’ye ithal edilmeye başlandı. Bir çok bölgede de deneme ekimleri yapılan kinoa tohumu perakende satış fiyatları oldukça yüksek seyrettiği için çiftçimiz için çok karlı bir ürün. Kinoa yetiştiricileri kinoa ekimi için yetiştirilmesi kolay olan ve buğday gibi yetişebilen bir bitki türü olduğunu belirtmişlerdir. Kinoa bitkisi çok büyük zorluklarla yetişmeyen dekarlarda verimi çok yüksek olan bir bitki çeşididir. Kinoa bitkisi buğday fiyatlarının 7 ve 10 katı kadar daha alıcı bulmaktadır.

kinoa-tohumu-yetistiriciligi

Türkiyede iklim koşullarına bağlı olarak Şubat, Mart, Nisan aylarında ekilmektedir. Örneğin Adana, Urfa Adıyaman ve Mersin’de Şubat ayında ekimi yapılmaktadır. İç Anadolu da ise Nisan ayında ekim yapılmaktadır. Güney bölgelerimiz de ise mevsimsel şartlara bağlı olarak daha erken ekilebilmektedir. Kuru şartlarda yapılacak bir üretimde iklime bağlı olarak olabildiğince erken ekim yapılmalıdır.

Bir çok iklime uyum sağlayabilen kinoa tohumu bir tahıl çeşididir. Ülkemiz iklimi de kinoa yetiştiriciliğine uygundur. Makineli hasadı yapılabilmektedir.

Benzer yazılar

11 Comments

  • ben denemek için 5 dönüm bir alana ekim yapmayı düşünüyorum elde ettiğim hasatı benden alacak bir adres varmı bu konuda bilgi verirseniz sevinirim

    • Efendim hasat ettiğiniz ürünü satmanızla ilgili bir bilgimiz yok malesef.

      İntfa Tarımsal

    • Merhaba Şaban Bey
      Kiona tohumu şu anda stoklarımız da bulunmamaktadır.

  • Saban kavaz bana ulasabilirsen cok memnun olurum 05074596200

  • ben malatyada 10 donumluk arazıye diktim. İnanılmaz verim aldim. Onumuzdeki yıl 100 donum araziye dikecegim. Resimler mevcut tohum tedarigi ve pazarlamasinda yardimci olurum.

    • bizede yardımcı olurmusunuz 10 ton kinoa var elimizde 536 850 13 92

  • Mehmet bey selamlar,
    Kinoa bitkisiyle ilgili Yozgat’ta 5 ila 10 dönüm arası deneme üretimi yapmak isterim. Konu hakkında yardımcı olursanız sevinirim.

    • merhaba, cem bey telefon (0332 342 59 92) ile iletişime geçtiğiniz taktirde konu ile ilgili arkadaşlar yardımcı olacaklardır.

  • Sivasin sarkisla da gecen yil deneme ekimini yaptigim kinoa dan gayet basarili sonuclar vermisdir ilgimenen arkadaslara ekim bakim hasat konusunde teknikk bilgi verebilirim

    • Slm Atalay bey bende biraz araştırma yaptım Kinoa için.Ilk defa ekecem 100 dönüm yerim var…beni ekim ile bilgilendirirseniz sevinirim…
      Nezaman ekilir…
      Dönümden nekadar çıkar…
      Satışı nasil oluyor…
      Ben Ankara şereflikoçhisar danim..bizim buralar kurak ve tarlalarda şu yok…nasil olur…saygilar

  • KINOA TOHUMU ARIYORUM YARDIMCI OLURSANIZ SEVINIRIM

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara