Kışın Karpuz Nasıl Yetiştirilmektedir

Kışın Karpuz Nasıl Yetiştirilmektedir
Kışın Karpuz Nasıl Yetiştirilmektedir. Karpuz tohumlarının ekimi gerçekleştirilmeden 1 gün önce suda veya nemli bir bez içerisinde bekletilmektedir. Bu işlem karpuz tohumu çimlendirme oranında artış sağlayacaktır. Toprak ısısının 10-20 derece arasında olması uygundur. Karpuz yetiştiriciliği yapmak için kış şartları çok uygun olmamaktadır. Fakat sera gibi sıcaklık derecesi ayarlanarak tercih edilmektedir. Ayrıca sahil kesimleri ve kış mevsimi sert geçmeyen bölgelerde de yetiştiriciliği yapılmaktadır.Kışın Karpuz Nasıl Yetiştirilmektedir. Karpuzun optimal şartlarda yetişmesi için sıcak ve nemli iklim gerekmektedir. Kurak ve soğuk bölgeler karpuz tarımı için uygun değildir. Bu nedenle kışın karpuz yetiştiriciliği için sera gerekmektedir. Karpuz tohumu çimlendireceğiniz viyolün veya kabın içerisi ince elenmiş toprak ve torf karışımı ile doldurulmaktadır.
Toprak nemlendirilmektedir. Hazırlanan viyole karpuz tohumları 3-6 cm derinliğinde yerleştirilmektedir ve geriye kalan kısım aynı toprakla doldurmaktadır. Daha sonra toprak fısfıs yardımıyla nemlendirilmektedir. Ekim yapılan kabın üzeri şeffaf bir naylon yardımıyla kapatılmaktadır. Belli aralıklarla kontrol ederek toprak fısfıs yardımıyla nemlendirmeye devam edilmektedir.Kışın Karpuz Nasıl Yetiştirilmektedir. Tohumların tahmini çimlenme süresi 8-10 gündür. Tohumlar çimlenmeye başladığı zaman şeffaf naylon kaldırılmaktadır. Bitkiler direk güneşten korunmaktadır. Karpuz tohumu ortalama 4-5 cm olduğu zaman fide saksıya aktarılmaktadır ve can suyu verilmektedir. Can suyundan sonra uzun süre sulamaya ihtiyaç olmayacaktır. Meyve oluşumundan sonra sulama işlemi düzenli yapılmaktadır, karpuzun dal ve yaprakları ıslatılmadan köküne su vererek toprağının sürekli nemli kalması sağlanmaktadır. Fakat fazla su verilmesi meyve tadını ve dayanıklılığını azaltmaktadır. Karpuzların tahmini hasada gelme süresi 80-120 gün arasındadır.
Karpuz yetiştiriciliğinde erkenden ürünlerini toplamak isteyen kişilerin karpuz fideleri kullanması gerekli olacaktır. Eğer karpuz fideleri ile yetiştiricilik yapmak isteniyorsa 10×13 cm boyunda olan ve altı delik torbalar kullanmaktadır. Toprak hazırlığı kusursuz bir şekilde yapılmaktadır. Daha sonra karpuz pulluğu ile araları 2 metre olacak şekilde karıkların çekilmesi gerekmektedir. Hazırlanan bu karıkların kenarlarına sıra mesafeleri 75 cm seviyesinde olacak şekilde ocak sisteminde ekim işlemleri gerçekleştirmektedir. Her ocağa 2 ya da 3 adet tohum bırakılması gerekmektedir. Tohumlar attıktan sonra üzeri toprak ile örtmektedir. Üzerine örtülecek olan toprakların 5-6 cm seviyesinde olması gerekmektedir.