Kışlık Yonca Bakımı Nasıl Yapılmaktadır
Kışlık Yonca Bakımı Nasıl Yapılmaktadır
Kışlık yonca bakımı nasıl yapılmaktadır. Yonca adaptasyon özellikleri son derece gelişmiş olan bir bitki olarak bilinmektedir. Ancak en uygun büyüme ve gelişme ortamı suyu bol olan, sıcak ve kurak hava şartlarına sahip ortamlardır. Bu sebeple de yonca sıcak iklim bitkisi olarak nitelendirilebilmektedir. Yoncanın derin bir kök sisteminin olması kuraklığa dayanıklılığını arttırır.
Yonca tohumu yetiştiriciliği yapılan bölgede yıllık 350-400 mm yıllık yağış varsa sulama işlemlerine gerek olmamaktadır. Ancak her biçim öncesi ve sonrasında gerçekleştirilecek olan sulama işlemleri ile birlikte biçim sayısı ve alınacak olan ot miktarı arttırılabilmektedir. Adaptasyonu güçlü olan yonca bitkisi kar örtüsü olmaması şartıyla -25 °C sıcaklığa dayanabilmektedir. Fakat genç bitkilerin taze sürgünleri kış donlarına karşı dayanıksız bir yapıda olmaktadır.Kışlık yonca bakımı nasıl yapılmaktadır. Yonca bitkisi en çok tınlı, kumu fazla olmayan ve yeterli seviyede kireç içeren toprakları sevmektedir. Yonca tohumu yetiştiriciliği yapılacak olan arazinin drenajlı ve tesviyeli olması gerekmektedir. Çünkü yüksek seviyede olan taban suyu ve durgun su yoncanın veriminin düşmesine ve giderek daha seyrek bir hale gelmesine sebep olmaktadır. Yoncanın bu özellikleri sebebiyle toprak hazırlığı işlemlerinde yüzey drenajına önem verilmelidir.
90-100 metrede bir meyil istikametine dik hendek açılarak toprak tahliye edilmelidir. Yonca kökleri 2-3 metre kadar derine inmektedir. Bu sayede besin maddelerinden daha fazla yararlanmaktadır. Yonca toprağının ekim işlemlerine hazırlanmasında ilk olarak arazide yabancı ota karşı mücadele verilmektedir. Bunun sebebi yonca fidelerinin yavaş gelişmesi ve diğer yabancı ot fidelerinin yoncayı bastırmasıdır.
Kışlık yonca bakımı nasıl yapılmaktadır. Yonca yetiştiriciliğinde ekim dönemi ve ekimden sonra olmak üzere iki farklı tipte gübreleme işlemi yapılmaktadır. Toprak analizleri yapıldıktan sonra toprağın ne kadar gübreye ihtiyaç duyduğu belirlenecektir. Normal şartlarda ekim işleminden önce, toprak işlemesi esnasında dekar başına 13-14 kg. fosfor verilmesi gerekmektedir. Ekim aşamasında ise dekara 2-3 kg. azot ve 15-20 kg. potasyum verilmelidir.
Yonca tohumu kurak ve yarı kurak iklimlere uygun bir bitki olarak bilinmektedir. Yoncanın gelişme mevsiminin uzunluğu, yılda birden fazla hasat edilmesi ve hızlı büyümesi diğer kültür bitkilerine oranla yoncanın suya daha fazla ihtiyaç duymasına sebep olmaktadır. Yoncanın su ihtiyacı, iklime, bulunduğu fizyolojik devreye, toprak yapısına, arazinin eğimine ve taban suyu düzeyine göre değişiklik göstermektedir.
TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42