Lahana Gübreleme Programı

 Lahana Gübreleme Programı

Lahana Gübreleme Programı

Lahana Gübreleme Programı. Organik madde açısından zengin, drenajı iyi olan topraklarda yetişen bir bitki olarak bilinmektedir.  Aynı zamanda güneşli bir yere de ihtiyaç vardır. Lahana tohumu ekim veya genç fidelerin dikim işlemi yapılmadan önce uygun bir toprak hazırlığının yapılması şarttır. Dikim veya ekim işleminden önce toprağı sürmenin ve organik gübre veya yanan gübre ile gübreleme uygulamanın faydalı olacağı bilinmektedir.Lahana Yetiştiriciliği İçin Püf Noktalar Nelerdir? | Digital Yazarlar

Lahana Gübreleme Programı.  Çoğunlukla lahana, pH değeri 6 ila 6,8 arasında değişen verimli toprakları tercih etmektedir.  Sürekli gelişen bitkilere sahip olmanın ve kaliteli verim elde etmenin en yaygın yolu toprağı sürekli nemli tutmaktır. Lahananın, yaprak üretmesi için yeterli miktarda suya ihtiyacı vardır. Toprağın nemli olması ama ıslak olmaması bu durumda önem arz etmektedir.  Bitkiler aşırı suya dayanıklı değildir. Bu nedenle  aşırı sulama yapmamaya dikkat etmek gerekmektedir.

Lahana fideler 3-4 yapraklığı olduğu taktirde tarlaya dikilebilmektedirler. Geniş ve fazla miktarda yapraklara sahip olan lahanalar yetiştirildikleri yerin besin maddelerince zengin olmasını istemektedirler. Buna istinaden iyi yanan ahır gübresinin yanında ticari gübrelerinde verilmesi gerekmektedir. Verilen gübrelerin en sağlıklı şekilde belirlenmesi için toprak analizi yapılmalıdır. Ayrıca  yapılan analiz sonuçlarına göre bir yol izlenmelidir. Ayrıca dayanıklı lahana tohumu yetiştirebilmek için gübreleme oldukça önemlidir.Lahana Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir? - BilgihanemLahana Gübreleme Programı.  Yaprağı yenen sebzelerin içinde yer alan lahananın gelişme döneminin kısadır. Bu nedenle fide dikim öncesi toprak altı gübresi uygulaması yapılmalıdır. Taban gübre uygulaması sıra usulü fide dikimi yapılan lahana bitkisi için bant usulü taban gübre uygulaması uygun olmaktadır.Damla sulama ile yetiştiricilikte dekar başına uygulanacak fosforlu gübrenin %70 kadarı ya da tamamı verilebilmektedir.

Ayrıca potasyumlu gübrenin %50’si ve azotlu gübrenin %30-40 kadarı taban gübre olarak verilirken geriye kalanı damla sulama ile uygulanmaktadır. Üst gübreleme işlemi sırasında %21 Amonyum Sülfat tercih edilmelidir. Lahana yaprağı yenen sebze grubundadır. Bu nedenle yaprak üzerinde NO3 (Nitrat) birikimi olmaması için gereken uygulama yapılmalıdır. Buda ikinci üst gübrelemenin hasattan en geç 1 ay önce yapılması gerekmektedir. Bir ton ürün ile kaldırılan besin maddesi miktarları dikkate alınarak dekardan alınan ürüne ve toprak analizine göre taban ve üst gübre kullanmak lahana tohumu yetişirken  yüksek  verim ve kalite için önemli olmaktadır.

TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 425 44 90

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara