Lahana Gübreleme

Lahana Gübreleme
Lahana Gübreleme. Bu tür lahana grubu sebzeler Avrupa ülkelerinde yıl boyunca pazarlanırken ülkemizde ise yılın birkaç ayı hariç tüm yıl boyunca pazarlanmaktadır. Değişik şekillerde tüketilen lahananın, salatası, kapuskası, etli ve zeytinyağlı sarması ve turşusu olduğu gibi çiğ olarak da tüketilmektedir. Yapılan üretimin yaklaşık 100.000 tonu yaprak lahana olup neredeyse tamamı Karadeniz bölgesinde lahana tohumu yetiştirilmektedir.Lahana Gübreleme. Kırmızı baş lahananın üretimi batı ve güney bölgelerimizde yapılmaktadır. Bu lahanalar yörenin alışkanlıklarına göre toprağa gömülerek saklanmakta ve daha sonra tüketilmektedir. Lahana bitkisi iklim istekleri yönünden seçici değildir. Fakat lahananın anavatanına bakıldığı zaman ılıman bölgelerde de geniş bir yayılma alanı bulduğu anlaşılmaktadır.
Lahanalar toprak istekleri bakımından da seçici değillerdir. Ancak toprağın su tutma kapasitesi iyi olmaktadır. Ağır topraklarda yetiştirilen lahanalarda yüksek verim, hafif topraklarda yetiştirilen lahanalarda daha az ve erkenci verim elde edilmektedir. Toprak pH’ı 6-6,5 olan, organik maddece zengin tınlı-killi topraklarda başarılı sonuç alınmaktadır. Lahana tohumu ekimi sonbahar ve kış dönemlerinde yapılıyorsa drenajı iyi olan topraklar seçilmektedir. Lahana için toprak pH değerinin 6-6,5 arasında olması gerekmektedir. Asidik topraklarda gelişme iyi olmamaktadır. Bunun yanı sıra doğru bir program ile güzel sonuçlar alınabilmektedir.
Yapılacak toprak tahliline göre çiftlik gübresinin tamamı, potaslı ve azotlu gübrelerin yarısı son toprak işlemesinde verilmektedir. Son olarak potaslı gübrenin geri kalanı lahanada baş sarma döneminde, azotun geri kalanı ise son çapada verilmektedir.Lahana Gübreleme. Çiftlik gübresi ile gübreleme imkanının olmadığı durumlarda en az 15-16 kg /da N, 8-10 kg/da P2O5 ve toprak yapısına bağlı olarak 12-16 kg/da K2O verilmektedir. Azotun yarısı ikinci sürüm esnasında (NH4)2 SO4 şeklinde verilmektedir. Diğer yarısı ise son çapa esnasında bitkilerin yaprak izdüşümüne NO3 formunda verilmektedir. Gübreleme işlemi yapmadan önce mutlaka toprak analizi yaptırılmaktadır ve gübreleme işleme analiz sonuçlarına göre planlanmaktadır. Ayrıca dayanıklı lahana tohumu yetiştirebilmek için gübreleme oldukça önemlidir.
Lahanada hasadı; çeşit iriliği, erkencilik ve pazar şartları etkilenmektedir. Dikimden 4-6 ay sonra hasada gelmektedir. Hasat olgunluğuna gelen başlar toprak seviyesinden bir bıçak yardımıyla kesilmektedir. Ardından bozuk yapraklar temizlenmektedir ve satışa sunulmaktadır. Ayrıca dekardan 2-8 ton verim alınmaktadır.