Lahana Hangi Koşullarda Yetişir

 Lahana Hangi Koşullarda Yetişir

Lahana Hangi Koşullarda Yetişir

Lahana Hangi Koşullarda Yetişir. İklim istekleri bakımında seçici bir bitki değildir. Lahana yetiştiriciliği için optimal sıcaklık 12-23 °C derece arasındadır. Tohumlar çimlenip 3-4 yapraklı olana kadar düzenli olarak sulama yapılması lazımdır. Lahana tohumu ekim yapıldıktan sonra 18-38 gün arasında dikime hazır hale gelmektedir. Fideler 10-13 cm boyuna geldiğinde dikimi yapılabilmektedir. Dikim işlemi serin havalarda yapılmaktadır. Periyodik aralıklarla düzenli sulama gerekmektedir.Lahana Hangi Koşullarda Yetişir.  Toprak isteği bakımından seçici olmayan bir türdür. Fakat toprak su tutma kapasitesi iyi olan bir yapıda olmalıdır. Yüksek verim için ağır topraklarda yetiştiricilik yapılması uygundur. Toprak yapısı hafif olursa verim daha az olmaktadır. Sonbahar ve kış yetiştiriciliği yapmak için iyi dreneli topraklar tercih edilmektedir.

Lahana tohumu için toprak pH değeri 6-6.5 arasında olmalıdır. Asidik topraklarda iyi gelişim göstermez. Tarla dikimden önce 1-2 kez sürülmektedir ve dikim için hazır hale getirilmektedir. Karnabahar üretiminden iyi bir verim elde etmek için dikim işleminden iki üç ay önce 3-6 ton hayvan gübresi atılmaktadır. İhtiyaca göre dikimden önce toprağa, dekara 17 kg azot,  5 kg P, 17 kg K atılabilmektedir.Lahana Hangi Koşullarda Yetişir.  Ekolojik koşullar uygun ise direk lahana tohumu tarlaya ekilerek yetiştirilebilmektedir. Fide ile yetiştiricilik yapılacak ise fide yetiştirmek için yastık veya seralar kullanılmaktadır. Fidelerin yetiştirileceği alana yanmış hayvan gübresi toprak işlenirken tohum ekiminden en az bir ay önce uygulanmaktadır. Böylece verim yüksek artmaktadır. Fide yetiştirmek için tohum ekimi serpme veya sıra üzerine olarak yapılabilmektedir.

Lahana tohumu ekimi, batı ve güney bölgelerimizde temmuz-ağustos ayları başında, diğer bölgelerimizde ise mart sonu nisan başında yastıklara yapılmaktadır. Fide yetiştirilecek alanlar temiz, hastalık zararlı ve yabancı ot kalıntıları bulunmaması uygun olmaktadır. Hazırlanan yastıklara ekilen tohumların üzeri 1 cm kalınlığında kapatılmalıdır. Lahana fideleri tohum ekiminden yaklaşık bir ay sonra dikime hazır hale gelmektedir. Sulamaya gösterilen dikkat ve özenin yanı sıra sebzenin fazla rüzgar yememesi bir diğer önemli nokta olarak karşımıza çıkmaktadır. Kökleri toprağa yakın olan bitki, yoğun rüzgarlar sonrasında zarar görebilmektedir.

TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara