Lahanada Tarımsal Savaş
Lahanada Tarımsal Savaş
Lahanada Tarımsal Savaş. Tohumlar, yuvarlak veya hafif yumurta şeklindedir. Olgunlaşmış tohumlarda renk kahverengi, mor, kırmızı ve bunların tonlarıdır. Bir gramda bulunan tohum sayısı 280–350 adettir. Çimlenme gücü %85-95’tir. Çimlenme güçlerini normal koşullarda 4–6 yıl muhafaza ederler. Optimum çimlenme sıcaklığı 20–25 oC’dir. Serin iklim sebzesi olan baş lahanalar, sonbahar (başlangıcı) ile ilkbahar (sonu) arasındaki serin dönemde yetişir.
Serin mevsimi sevdiklerinden, nemli yaylalar, deniz, göl ve nehir kıyısı bölgeler ideal yetiştirme alanlarıdır Hastalık ve zararlılara karşı mücadele iyi yapılmaktadır. Özellikle yaprak bitleri ve lahana kelebeğine karşı çok dikkatli olunmaktadır. Başlangıçta mücadele edilmezse lahana kelebeği lahananın yapraklarını pazarlanamaz hale getirmektedirler. Yaprak bitleri ise bitkinin büyüme ucuna yerleşerek baş yapmasını engellemektedirler. Lahana tohumu hastalıklar yönünden önemli bir sorun yaratmazlar.
Lahanada Tarımsal Savaş. Genellikle hasat bir defada yapılmaktadır. Ayrıca lahana tohumu hasadı çeşidin iriliği, erkenciliği, yetiştirme ve bakım şartları ile pazar şartları etkilemektedir. Ülkemizde yetiştirilen çeşitler yavaş ve kademeli olarak gelişmektedirler. Dikimden 3-6 ay sonra hasada gelmektedir. Ülkemizde lahanaların hasadına genellikle eylül-ekim aylarından itibaren başlanmaktadır. Soğuk bölgelerde lahanaların hasadı Kasım sonuna kadar mutlaka yapılmaktadır. Ilık ve don tehlikesi bulunmayan bölgelerde bitkiler tarlada bırakılarak pazarın talep durumuna göre istenilen dönemde hasat edilerek pazarlanmaktadır.
Lahanada Tarımsal Savaş. Hasadı elle yapılmaktadır. Hasat olgunluğuna gelmiş olanlar toprak seviyesinden keskin bir bıçak veya satırla keserek hasat edilmektedir. Kesilen başların dış tarafındaki bozuk yapraklar temizlenmektedir. Pazar durumuna göre dış yaprakların temizlenmiş lahanalar satışa sunulmaktadır. Ayrıca bozuk yaprakları temizlenmiş lahanalar soğuk hava depolarında muhafaza edilerek kademeli olarak pazarlanmaktadırlar.
Soğuk hava depolarında 4-6 ay saklanabilirler. Normal saklama sıcaklığı 1-2 °C olup depo nisbi neminin %90-95 olması istenmektedir. Hasat edilen lahana başları renk ve şekil bakımından bir örnek ve sağlam ve çatlak olmamaktadırlar. Hastalık ve zararlı bulunmamalı ve değerlendirilecek yapraklar donmuş olmamalıdır. Genellikle ağırlıklarına göre boylara ayrılmaktadır. 0.5-1.5 kg olanlar küçük boy, 1.5-3 kg olanlar orta boy, 3 kg’dan büyük olanlar büyük boy olarak gruplandırılmaktadırlar. Endüstride kullanılan lahanalarda sınıflama yapılmamaktadır. Ayrıca verim açısından dayanıklı lahana tohumu kullanımı tercih edilmektedir.
TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 425 44 90


