Marul Hastalıkları

 Marul Hastalıkları

Marul Hastalıkları

Marul Hastalıkları. Fide döneminde görülen önemli hastalıklar bulunmaktadır. mildiyö, antraknoz, klerotinya olup  bunların dışında külleme, dip çürüklüğü ve gri çürüklük gibi fungal kökenli  marul çürümesine neden olan hastalıklar bulunmaktadır. Ayrıca dayanıklı marul tohumu kullanımı hastalık ve zararlılardan korunmak için önemlidir.Marul Hastalıkları. En çok görülen hastalıklar arasında mildiyö çok zarar vermektedir. Bu hastalığın etmeni mantar sebep olmaktadır. Mantar yani fungus, kış aylarını yapraklar üzerinde geçirmektedir. Nem ve uygun ısıda marul fidesine bulaşarak hastalık başlatmaktadır. Rüzgar veya diğer yollarla hastalıklı bitkilerden sağlıklı bitkilere taşınmaktadır. Belirtileri ise marul yapraklarındaki sarımsı ve açık yeşil renk değişimleri ve lekeler olmaktadır.

Lekelerin oluştuğu üst yüzeylerde ise kararıp çürümeler başlamaktadır. Daha çok tarladaki marulların alt yapraklarında görülmektedir. Fakat hava şartlarının değişmesiyle nemli ve serin ortamlarda içteki yapraklara da geçerek zarar vermektedir. Epidemi yani salgın hastalık durumunda marulların tüm yaprakları zarar görür ve ticari kayıp yaşanmaktadır. Bu durum marul tohumu yetiştirilen tüm alanlarda görülebilir.

Marulda beyaz çürüklük, hastalığın belirtileri; bitkilerde kök, gövde, yaprak ve meyvelerde çürümelere sebep olmaktadır. Çürüme gösteren doku üzerinde ardından pamuk gibi beyaz bir yapı meydana gelmektedir. Bu yapı git gide koyulaşır ve sert, küçük siyah renkli yapılar meydana gelmektedir. Yaprak diplerinde bulunan beyaz çürükler, bulaşmış oldukları toprakta uzun yıllar kalmaktadır.Marul Hastalıkları. Külleme belirtiler ise, yaprağın genellikle üst yüzeyinde hastalık belirir. Hastalık ilerledikçe, bitkinin tüm organları üzerinde beyaz grimsi fungal bir örtü oluşur, ardından yaprakların alt yüzeyinde sararmış lekeler meydana gelir. Hastalık, yaşlı yapraklardan genç yapraklara doğru yayılmaktadır. Hastalanan yapraklar genellikle solar ve kururlar. Bu hastalıklar en çok görülen ve zarar veren hastalıklardır. Ayrıca dayanıklı marul tohumu kullanımı hastalık ve zararlılardan korunmak için önemlidir.

Marul yapraklarında ilk belirtiler açık yeşil veya sarımtırak lekeler halinde görülmektedir. Genellikle köşeli ve damarlarla çevrili olan bu lekeler daha sonra esmerleşir. Nemli havalarda bu kısımlar kararıp çürürler ve alt taraflarında beyaz kül gibi bir görünüm almaktadır. Özellikle marul fidelerinde zararlı olur. Tarlada genellikle marulların alt yapraklarında görülmektedir. Aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Marul mildiyösü görülen fideler, hastalıklı yapraklar ve bitkiler sökülüp atılması gerekir. Ayrıca yanlış gübreleme ve fazla yada eksik gübreleme uygulanmaması gerekmektedir. Tarlada sık dikimden kaçınılmalıdır.

 

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir