Marul Yetiştiriciliği

 Marul Yetiştiriciliği

Marul Yetiştiriciliği

Marul Yetiştiriciliği . Soğuğa karşı kısmen toleranslıdır. Nemli hava şartlarına ihtiyaç duyan serin, ılıman iklim sebzesidir. Yazların serin havanın hakim olduğu alanlarda yazın üreticilik yapmakta mümkündür. Dolayısıyla yaz dönemlerinde 1000-1500 metre rakıma sahip yayla bölgelerinde marul tohumu yazlık  tiplerin  tarımının yapılması da mümkündür. Özellikle salata ve marul gruplarının sıcağa karşı verdikleri tepkiler değişkenlik gösterir.Marul Yetiştiriciliği .Kıvırcık baş salatalar sıcağa karşı çok hassastırlar ancak yağlı baş salatalar orta derecede hassas, yaprak salatalar ise daha az hassastır. İyi bir baş oluşumu gözlemlemek için düşük sıcaklıkta yavaş büyüme daha uygun olacaktır. Özellikle salata ve marul tarımı yapılacak alanlar için optimum sıcaklık derecesi 15,5°C ile 18,3°C arasıdır. Ancak 18°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda da vegetatif dönemden generatif döneme geçiş başlar. Marul tohumu don olaylarına karşı da oldukça toleranslıdır. Açık alanda yapılan üreticilikte bitkiler -4 -5°C’lik düşük hava şartlarında fazla bir zarar görmeden gelişimine devam edebilmektedir.

En uygun toprak çeşitleri, kumlu tınlı ve killi tınlı aralığında yer alan topraklardır. Bitki yüzeysel kök sistemine sahip olduğu için toprağın 20-30 cm’lik üst bölgesinde.  Gerekli besin maddelerini bulundurması gerekir. Daha sonra arazideki toprak yapısı besin maddeleri ve organik madde miktarı bakımından zengin olmalı. Ayrıca  su tutma kapasitesi yeterli olmalıdır. Toprak pH ’sı 6.0-7.0 aralığında yer almalı. Ayrıca  pH değerinin 6.0‘nın altında olduğu hallerde toprağa kireç takviyesi yapılmalıdır.Marul Yetiştiriciliği . Ekim nöbeti uygulamalarında maruldan sonra marul yetiştirilmemelidir. Marul tohumu yapılan ekim nöbeti uygulamalarında en iyi sonuç veren bitkiler domates, kabakgiller, mısır, ıspanak, kırmızı pancar ve havuç olarak tespit edilmiştir. Fide ile yetiştirme ve doğrudan tohumdan yetiştirme tekniği olmasına rağmen fide ile yetiştirme tekniği daha fazla uygulanmaktadır. Fide ile seralarda, alçak veya yüksek tünellerde, mevsimine göre ılık veya soğuk yastıklarda fideler yetiştirilmektedir.

Mevsim sıcaklığına bağlı olarak 6-8 hafta arasında dikim büyüklüğüne gelmektedirler. Fide dikilecek toprak derince sürülmektedir. Birkaç gün havalandırılmaktadır. Disk-Harrow ve tırmık çekilerek düzlenmektedir. Masura usulü yetiştiricilikte lister veya domuz burnu kullanarak sıra arası 40- 80 cm olacak şekilde masuralar ayarlanır. Sıra üzeri 15-25 cm olacak şekilde dikim yapılmaktadır. Düze dikilmeleri durumunda yine aynı mesafelerle 120-130 cm genişliğinde şeritler halinde. Ayrıca  her şeritte 3-4 bitki sırası bulunacak şekilde dikim yapılmaktadır. Fidelerin dikiminde derin dikimden kaçınılmalıdır. Büyüme ucu toprak dışında kalmaktadır. 

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

Benzer yazılar

1 Comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara