Örtü Altı Çilek Yetiştiriciliği

 Örtü Altı Çilek Yetiştiriciliği

Örtü Altı Çilek Yetiştiriciliği

Örtü altı çilek yetiştiriciliği. Üzümsü meyveler grubuna giren türlerden en önemlisidir. Dünyada, adlandırılmış yirmiden fazla çilek türü bulunur. Ayrıca, çeşitli melezleri ve kültür formları da bulunmaktadır. Akdeniz bölgesinde erken yetiştiricilik yapılmaktadır. Önemli yere sahiptir. Bu şekilde çilek yetiştiriciliği yaparak Kasım, Aralık ve Ocak  aylarında da çilek satışı gerçekleştirilmektedir. Isıtmalı yada ısıtmasız cam ve plastik seralar, alçak ve yüksek tünellerde yetiştiricilik yapılmaktadır. Dekar başına yapılan maliyet yüksek olduğu için erken yüksek verim veren örtü altına uygun dikim yöntemleri  ve çeşit seçilmelidir. Erken dönemde açan çiçeklerin dondan korunmasını önlemek için önemler alınması gerekmektedir. Çilek fidesi ekilen alanın güneş görmesi önemli etkendir. Güneş almayan fideler kavruk ve küçük, ayrıca yetişen çileğin kalitesi düşük olmaktadır. Çilek ekimi yapılmadan önce toprağın azot açısından zengin gübrelerle desteklenmesi gerekmektedir çünkü : toprakta bulunan azot miktarı yüksek olması çilek verimini artırmaktadır. Dikimden sonra uygulaması yapılan amonyum sülfat içeren çiftlik gübresinin toprağa verilmesi verim ve kaliteyi arttırmaktadır.

Örtü altı çilek yetiştiriciliği.  Alçak plastik tünellerde kış dikimi örtü altı, çilek fidesi yetiştiriciliğinde yapılacak olan toprağın hastalıklar ve nematod yönünden temiz olması gerekmektedir. Yetiştiricilik yapılacak toprak; pH 6,5-7 olan, su tutma kapasitesi düşük, kumlu tınlı hafif bünyeli toprak  olmalıdır. 120 cm genişliğinde masuralara 4 sıra çilek fidesi dikilmelidir. Üzerine 100-110 cm taban genişliğinde ve 50-60 cm yüksekliğinde alçak plastik tüneller kurulmalıdır. Bu sistemde yağmurlama veya damla sulama yapılmaktadır. Çilek yetiştiriciliğinde sulama önemli faktörler arasında gelmektedir. Dikimden sonra toprağa can suyu verilmelidir. Yaz dikiminde dikilen çilek fideleri 15 gün boyunca günde 3 kez sulanmalıdır. Bu dönemden sonra çileğin aşırı sulanmaması gerekir. Aşırı sulanan çileklerde mantar ya da sarılık gibi hastalıklar oluşabilmektedir.

 

Örtü altı çilek yetiştiriciliği. Dikim yerleri hazırlanıp dikim yapılmaktadır.  Dikimden geç bir ay sonra malç örtüsü uygulanmaktadır. Hasat sıcak yerlerde ocak ayı, daha serin yerlerde şubat ayı içinde bazen haziran ayı başında sona ermektedir. Çiçekler erken açtığından dondan korunmalıdır. Yaz dikimi aynı kış dikimi yapılmaktadır. Ancak havalandırma rüzgar ve sıcaklığa bağlı olarak, çatı, yanlar ve kalkanlardan yapılmaktadır. Hasat, yöresel iklime bağlı olarak ocak veya şubat ayı içinde başlar, mart ve nisan aylarında yoğunlaşarak, haziran ayına kadar devam etmektedir.

TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

 

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara