Oturak Fasulye Ekimi

Oturak Fasulye Ekimi
Oturak Fasulye Ekimi. Türkiye’de en çok yetiştirilen ürünlerden biri olan fasulye, hemen hemen tüm bölgelerimizde üretilebilmektedir. Hem sahil kesimlerinde hem de iç bölgelerde fasulye yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Çoğunlukla açık tarlalarda üretimi gerçekleştirilen ürünler, geniş tüketim alanıyla mutfakların temel besini arasında yer almakta.
Hem taze hem de kuru değerlendirme için sırık ve bodur türler tercih ediliyor. Konserve halinde, dondurularak, kurutularak, fermente edilerek fasulye tüketilebiliyor. Oturak fasulye tohumu önemli miktarda topraktan besin maddesi kaldırır. Oturak Fasulye Ekimi. Çapa bitkisi ve baklagil olması nedeniyle ekim nöbetinde yer almasında yarar vardır. Buğdaygillerden sonra ekim nöbetinde yer verilirse daha iyi sonuç alınmaktadır. Toprağın azot ve humus miktarını arttırarak, kendisinden sonra gelecek bitkide verimi artırır. İyi drene edilmekte olan, derin, hafif kumlu-tınlı topraklardan killi topraklara kadar her toprakta yetiştirilmektedir.
Fakat ağır killi topraklarda sulama ve yağışlardan sonra kaymak tabakası oluşması nedeniyle dikkatli olunması gerekir. Oturak fasulye tohumu organik maddenin bol olduğu topraklarda iyi verim vermektedir. Ancak asitli toprakları sevmemektedir. Ayrıca toprağın tuzlu olması fasulyede verimi düşürmektedir.
Özellikle yüksek nem, aşırı sulama, birkaç saat suyun toprakta göllenmesi bitkinin zarar görmesine ve verimin düşmesine neden olmaktadır. Zamanında ve uygun bir şekilde yapılan toprak işlemesi fasulyede verimi yükseltmektedir. Sonbaharda toprakta yabancı oluşumuna göre sürüm derinliği ayarlanmaktadır. Anız ve yabancı ot çok ise sürüm derinliği 18 – 20 cm den sürüm yapılmaktadır. İlkbaharda toprak tava gelir gelmez kazayağıyla 2.toprak işlemesi yapılmaktadır.Oturak Fasulye Ekimi. Toprak sıcaklığı dikkate alındığında bölgemiz için ekim zamanı Nisan sonu ile Mayıs ayı başıdır. Ekim mibzerle yapılmaktadır. Ekimde sıra arası, çeşit ve yetiştirme koşullarına göre 40 – 60 cm, sıra üzeri 5cm – 15 cm arasında değişmektedir. Oturak fasulye tohumu ekimde en uygun bitki sıklığı bodur tiplerde m2 de 20 – 25 bitki, yarı sarılıcılarda 10 – 15 bitkidir. Makine ile çapa yapılacaksa sıra araları traktör ve makinenin genişliğine göre ayarlanmalıdır.
Ekim derinliği hafif topraklarda ve iri tohumlarda 5 – 10 cm, ağır topraklarda ve küçük tohumlarda 3,0 – 5,0 cm arasındadır. Tohumluk miktarı çeşidin bodur veya sarılıcı olması, ekim sıklığı, ekim yöntemi ve tohum iriliğine bağlı olarak değişmektedir. Sıraya ekimde küçük tohumlu çeşitler 6 – 7 kg/da, orta büyüklükteki çeşitler 7 – 10 kg/da, büyük tohumlu çeşitlerde ise 10 – 12 kg/da tohumluk kullanılmaktadır.