Patates Böceği (Leptinotarsa decemlineata)

 Patates Böceği (Leptinotarsa decemlineata)
PATATES BÖCEĞİ (Leptinotarsa decemlineata)

Ergin 10–12 mm boyunda, sarı kırmızımsı renkli, sırtı kuvvetli bombelidir.

Sertleşmiş olan üst kanatların üzerinde 5 bir tarafta, 5 diğer tarafta olmak üzere 10 tane uzunlamasına siyah renkli bant vardır.

Olgun larva kambur duruşlu, başı koyu kahverengi olup, vücudu portakal sarısı rengindedir. Patates böceği kışı toprakta ergin olarak geçirir.

Patates böceği nin ergin ve larvaları patates ve patlıcan yapraklarını genellikle dıştan başlayarak içe doğru yemekte, ya da yaprakta bir delik açarak bu deliği genişletmek suretiyle beslenmektedir. Larva ve erginler patates ve patlıcanın çiçekleri ile de beslenmekte, patlıcan meyvesini kemirerek yemektedirler. Patates böceğinin beslenerek yaptığı zararın yanı sıra virüs ve bakteri etmenlerinin yayılmasında da rol oynadığı bilinmektedir.

Patates Böceği Ilacı

PATATES BÖCEĞİ ile MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Patates Böceği İle Kültürel Önlemler

Sonbaharda patates hasadının tamamıyla yapılmasına özen gösterilmeli ve tarlada yumru bırakılmamalıdır. İlkbaharda bir önceki yıl dikili olan alanlar dolaşılmalı ve kalan patates bitkileri, üzerindeki böcekler ile birlikte yok edilmelidir. Küçük alanlarda larva ve erginleri toplayarak yok etmek, yumurtalarını ezmek oldukça etkilidir.

KİMYASAL MÜCADELE

Yeşil aksam ve tohumluk ilaçlaması şeklinde mücadelesi yapılır.

Yeşil aksam ilaçlaması: Patates böceği’nin kimyasal mücadelesinde bir eşik bulunmamakla birlikte; patates bitkisi böcek yoğunluğuna, bitkinin dönemine ve gelişimine bağlı olarak %20-40 oranında meydana gelecek ürün kaybını tolere edebilmektedir. Kimyasal mücadeleye karar vermede, bu husus özellikle dikkate alınmalıdır. Bu durum dikkate alınarak birinci döle karşı ilaçlama yapılacaksa, bitkilerde ilk olgun larvalar (dördüncü dönem) görüldüğünde yapılmalıdır. İkinci döle karşı ilaçlama yapılması durumunda ise yumurta açılımının tamamlanması beklenmelidir.

Patates böceklerine karşı kullanılabilecek değişik ilaçlar bulunmaktadır. Fakat ilaçlara karşı çok direnç kazanmış bir zararlıdır. Yeşil aksam ve tohumluk mücadelesi şeklinde iki tip ilaçlama yapılır.

Yeşil aksamda birinci döle karşı ilaçlama yapılacaksa, bitkilerde ilk olgun larvalar görüldüğünde yapılmalıdır. İkinci döle karşı ilaçlama yapılması yumurta açılımının tamamlanması beklenmelidir.

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 425 44 90

 

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara