Pırasa Tarla Bakımı Nasıl Yapılmaktadır
Pırasa Tarla Bakımı Nasıl Yapılmaktadır
Pırasa Tarla Bakımı Nasıl Yapılmaktadır. Pırasa tohumları her toprakta yetiştirilse de nemli, humuslu ve besin maddelerince zengin topraklarda en iyi yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toprak pH 6-7,5 arasında olmalıdır. Pırasalar toprak istekleri açısından seçici değildir. Tınlı-killi topraklarda en başarılı sonucu vermektedirler. Organik besin maddelerine zengin topraklardaki yetiştiriciliği çok başarılı olmaktadır. Yetiştirmede en çok ihtiyaç duyulan ve verime en çok etkisi olan besin elementi azottur.
Pırasa Tarla Bakımı Nasıl Yapılmaktadır. Bitki daha az fosfor ve potasyum istemektedir. Azotlu gübreyi birkaç defada vermek başarıyı arttırmaktadır. Su tutma kapasitesi yüksek topraklarda yapılan yetiştiricilikte hem verim hem de kalite yükselişi sağlanmaktadır. En uygun toprak pH 6.0-6.5 değerleri arasında olmasıdır. Ekimden 1 veya 2 ay önce yanmış çiftlik gübresi ile dekara4 veya 5 ton gübre gelecek şekilde gübreleme yapılması sağlanmaktadır. Bu gübre toprağın 15 veya 20 cm derinliğine sürümle birlikte karıştırılarak 120 cm eninde uzunluğu arazideki eğime bağlı olarak değişen büyüklükte tavalar hazırlanmaktadır. Pırasa tohumu ekimi bu tavalara serpme olarak yapılarak gerçekleştirilebilmektedir. Ekilecek tohum en az iki veya üçe ayrılarak aynı tavaya enine ve boyuna olmak üzere iki defada, üçe ayrılmış ise üç defada ekilmektedir. Azot eksikliği varsa yapraklar soluklaşmaktadır. Büyümeden önceki sonbaharda, toprak iyi çürümüş kompostla zenginleştirilmelidir ancak dikim sırasında organik bir azotlu gübre kullanılmalıdır.
Pırasa Tarla Bakımı Nasıl Yapılmaktadır. Üstüne harç hazırlama imkanları varsa harçla yoksa ekimden sonra çimlenme başlangıcına kadar tavaların üzeri çalı ve çırpı ile gölgelenmektedir. Ekimde 1 m2 alana 10 veya 12 gr kadar pırasa tohumu atılması yeterli olmaktadır. 50.000 adet fide için 300 gr tohum 25 m2 tava gerekmektedir. Dikim 30×12 cm aralıklarla yapılacaksa dekara yaklaşık 28 veya 30 bin adet fide gerekmektedir. Buna göre fide hazırlığı yapmak gerekmektedir. Ekimden sonra yabancı ot kontrolü için yapılmaktadır. Uygulamalar yetiştiricilik açısından önem taşımaktadır. Karıklar içine su verilerek dikim yapılmalıdır. Dikimin derin yapılmamasına özen gösterilmektedir. Sıra üzeri mesafesi 10 veya 14 cm arasında değişebilmektedir. Farklı büyüklükteki fidelerin aynı parselde dikilmesi gelişmede sakıncalar yaratmaktadır. Kuvvetli gelişen fidelerin aynı parsele dikilmesi gelişmede sakıncalar yaratır. Kuvvetli gelişen fideler diğerlerini baskı altına alınmaktadır.