Pırasa Tohumu Çeşitleri

 Pırasa Tohumu Çeşitleri

Pırasa Tohumu Çeşitleri

Pırasa Tohumu Çeşitleri.  Aşırı sıcaklar ve kuraklığı sevmez bu durumda verim ve kalite düşmektedir. Optimum gelişme sıcaklığı 15 veya 20 derecedir. Kışlık veya yazlık pırasa çeşidi oluşuna göre
düşük sıcaklıkların tedrici şekilde oluşmasına bağlı olarak -18  dereceye kadar dayanan kışlık çeşitler bulunmaktadır. Pırasalar uzun gün bitkileridir.  Azotlu gübreyi birkaç defada vermek verimi arttırmaktadır. Su tutma kapasitesi yüksek topraklarda yapılan yetiştiricilikte hem verim hem de kalite yükselmektedir. En uygun toprak pH 6.0-6.5 arasında olmalıdır.  Pırasa tohumu almak amacıyla üretildiğinde iki yıllık bir sebze olmaktadır. Birinci yılda bitki vejetatif olarak kalmaktadır. İkinci yılda çiçek tohum oluşturmaktadır.

Pırasa Tohumu Çeşitleri.  Pırasa tohumları ile üretilmektedir. İki farklı üretim şekli bulunmaktadır. Doğrudan tohum ekimi ile üretim : Pırasalar doğrudan tohum ekimi yoluyla üretilebilirse de üretimi çok büyük ölçüde önce tavalarda fidelerinin üretimi, daha sonra bu fidelerin esas yerlerine dikilmesi suretiyle yapılmaktadır. Ekimden 10 veya 15 gün sonra bitkiler toprak üstünde görülmektedirler. Çimlenme tamamlandıktan sonra sık olan yerlere sıra üzerinde 12- 15 cm’de bir bitki kalacak şekilde seyreltme yapılmaktadır. 1 dekar alanın direkt tohum ekimi suretiyle ekilmesi için 200 veya 300 gr tohum kullanılmaktadır.

Pırasa Tohumu Çeşitleri. Pırasada  hasat gelişmenin hemen hemen her döneminde yapılabilmektedir. Hasat zamanını pazar şartları ve yetiştiricinin kararı belirlenmektedir.. Normal verimin alınabilmesi için pırasa tohumunun 120-150 gr veya daha fazla ağırlık kazandığı döneme kadar hasadı yapılmalıdır. Ancak pazarda yüksek fiyat oluşmuşsa daha erken dönemlerde hasada başlanabilmektedir. Hasat elle veya söküm pulluğu ile yapılabilmektedir. Her iki şekilde de sökülen pırasalar hemen tarlada topraklarından temizlenerek kökleri 1 cm uzunluğu geçmeyecek şekilde temizliğe tabi tutulmaktadır. Ayrıca aks üzerindeki en son yaprak alınmaktadır. Geç hasat edilen yazlık çeşitlerde bu değer daha da yukarı çıkmaktadır. İnegöl pırasa tohumu yoğun bir kök yapısına sahiptir. İç içe katmanlardan oluşan ve 1.5 m ulaşabilen boy yapılarıyla tercih edilen türler arasındadır. Yoğun bir kök yapısına sahip olan uzun bacak pırasa türü, iç içe katmanlardan oluşan ve 1.5 m ulaşabilen boy yapılarıyla tercih edilen bir türdür.

 

thumbnail_pirasa

TEKNİK DESTEK İÇİN : 0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara