Pırasada Dikim Sonrası Bakım İşlemleri

 Pırasada Dikim Sonrası Bakım İşlemleri

Pırasada Dikim Sonrası Bakım İşlemleri   pırasalar dikimden sonra fideler hızla köklenerek gelişmeye başlarlar. Bu dönemde bir defaya mahsus olmak üzere dikkatlice bir çapa yapılır. 1 dekar alanın dikimi için 4-5, çapalanması içinde 5-6 yevmiyelik iş gücü gereklidir.

Pırasada dikim sonrası bakım işlemleri sulama, çapalama yabancı otlarla mücadele, gübreleme ve söküm işcilikleridir. Çapalamadan sonra ayırmış olduğumuz azotlu gübrenin yarısı ikiye bölünerek 2’şer hafta ara ile sıra aralarına (karıklara) bitkiye dokunmayacak şekilde verilir ve bitkiler hasat büyüklüğüne gelinceye kadar düzenli olarak sulanır.

Dikimin derin yapılmamasına özen gösterilir. Sıra üzeri mesafesi 10-14 cm arasında değişebilir. Farklı büyüklükteki fidelerin aynı parselde dikilmesi gelişmede sakıncalar yaratır. Kuvvetli gelişen fidelerin aynı parsele dikilmesi gelişmede sakıncalar yaratır. Kuvvetli gelişen fideler diğerlerini baskı altına alırlar. Parselde yeknesak gelişme oluşmadığı için hasadın bir defada yapılması mümkün olamaz. Bu durum bir çok açıdan sakınca yaratır. Dikim, ülkemizde iç bölgelerde haziran sonu-temmuz başında yapılır. Kışları ılık geçen yerlerde eylül-ekim aylarında yapılır. Dikim sıklığı arttıkça pazarlanamaz ürün miktarı artar. Normalde 40 bitki/m2 uygundur. İri pırasalar elde etmek için m2 ’de 20-25 bitki olması uygundur.

 

Pırasa tohumu  çimlenmesini 3 yıl muhafaza eder. Pırasa tarlasında tip dışı bitkiler seçilerek alındıktan sonra bitkilerin tamamı tohumluğa bırakılırsa dekardan 40-50 kg verimi alınabilir.

 

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara