Sabrina Çilek Çeşidi Özellikleri
Sabrina Çilek Çeşidi Özellikleri
Sabrina Çilek Çeşidi Özellikleri. kısa gün çeşididir. Ayrıca erkenciliği ve çok beğenilen tadı ile tanınmaktadır. Parlak, iri, tatlı ve kırmızı renkte meyvelere sahiptir. Tat özelliği açısından kendi sınıfındaki diğer çeşitlere nazaran daha iyidir. Yediveren özellikte olup yıl boyu çilek verir.
Kısa gün çeşidi olan sabrina çilek fidesi yeni bir çeşittir. Düzgün, konik, sert ve büyük meyvelere sahip bu çeşit yola dayanıklıdır. Aroması yüksek ve sıkı yüzeylidir. Ayıca erken olgunlaşır ve düşük sıcaklıklara rağmen hızlı renklenme gösterir. Kaliks yanıklığına töleranslıdır.
Sabrina Çilek Çeşidi Özellikleri. Yetiştiriciliğinde en ideal toprak; pH 6,5-7 olan, su tutma kapasitesi düşük, kumlu tınlı hafif bünyeli topraklarda yetiştirilmektedir. Yetiştiricilik yapılacak toprak hastalıklar ve nematod yönünden temiz kök yapısına sahip olmaktadır. Bunun yanı sıra dekara 4-5 ton yanmış çiftlik gübresi verildikten sonra toprak fumige yada solarize edilmektedir. Ayrıca toprak fumigasyonundan sonra dekara 50 kg 15:15:15 veya 50 kg potasyum sülfat, 10-15 kg hesabıyla saf azot ve triple süper fosfat ilave edilerek toprağa iyice karıştırılmaktadır. Son olarak masuralar 60-70 cm genişliğinde ve 25-30 cm yüksekliğinde olmaktadır ve büyük arazilerde karık pulluğu, küçük alanlarda ise elle yapılmaktadır.
1000 m2 alana 6000 sabrina çilek fidesi dikimi yapılmaktadır. Bitkilerin köklerini nemli tutmaktadır, fakat asla ıslak bir ortamda bırakmamaktadır. Yapraklar su içinde tutulmamaktadır, bitkiler araziye ıslak çuvallarla kaplanmış sepetlerle götürülmektedir. Ayrıca fideler dikilirken kök boğazı kısmı toprak yüzeyi ile aynı seviyede olmaktadır. Ayrıca fidelerin çok derin veya kökleri açıkta kalacak şekilde yüzlek dikilmeleri zararlıdır. Dikim için sökülen fidelerin uzun kökleri varsa dikimden önce 8–10 cm’den kesilmektedir.
Sabrina Çilek Çeşidi Özellikleri. Çilek aşırı suya karşı hassas bir bitkidir. Bu nedenle dengeli bir sulama yapılması gerekmektedir. Aşırı sulama sonucu mantarsal hastalıklar ve kloroz ortaya çıkar. Sulama yöntemleri; karık, yağmurlama ve damla sulamadır. Çilek meyve oluşumunda olgunlaşmaya kadar geçen dönemde suya karşı hassastır. Sulama, meyve iriliği ve kalitesi ile o yılki ürün ortalamasına etki etmektedir. Bu yüzden dikim zamanında sabrina çilek fidesi fidelerin çabuk ve sağlıklı büyümesi için sulamaya dikkat etmek gerekir. Ayrıca çiçeklenme sırasında yağmur yağması arzu edilmemektedir, yağış hem tozlanmayı engellemektedir hem de meyve olgunlaşmaya başladıktan sonra yağarsa meyve yumuşamaktadır, leke yapar ve çürümeyi kolaylaştırır.