Salata-Marul Üretiminde Hasat ve Depolama

 Salata-Marul Üretiminde  Hasat ve Depolama

Salata-Marul Üretiminde  Hasat ve Depolama

Salata-Marul Üretiminde  Hasat ve Depolama. Üretimi yapılan salata marulun tip ve çeşitlerine göre olgunluk zamanları ve olgunluk kriterleri farklılık göstermektedir. Yine çeşitlere ve yetiştirilme zamanına göre dikim tarihinden itibaren erkenci çeşitler 55-60 günde, orta ve geççi çeşitler ise 90-120 günde hasat olgunluğuna gelmektedirler.  Ayrıca dayanıklı salata marul tohumu çeşidi kullanımı verim açısından oldukça önemlidir.Salata-Marul Üretiminde  Hasat ve Depolama. Baş oluşturan salata çeşitlerinde olgunluk, baş oluşumunun tamamlanmış olmasını, başın sıkı, kendine özgü renkte, düzgün şekilli ve toplu bir görünüme sahip olması uygun hasat zamanı olarak tanımlanmaktadır.

Göbek oluşturan marul çeşitlerinde ise olgunluk, bitki büyüme noktasında orta sıklıkta oluşan göbeğin çeşide bağlı iriliği kazandığı dönemdir. Baş ve göbek oluşturmayan kıvırcık salata çeşitlerinde de ortalama çeşit iriliğine gelen bitkiler hasat olgunluğuna gelmişlerdir. Olgunluğunu tamamlamış ve normal iriliğini almış salata-marul bitkilerinin yapraklan kartlaşmadan, göbek veya başın açılarak çiçek sürgünlerinin gelişmesine izin verilmeden hasat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca dayanıklı  salata marul tohumu çeşidi kullanımı verim açısından oldukça önemlidir.

Hasat küçük işletmelerde elle, büyük işletmelerde ise makina ile yapılmaktadır. Elle yapılan hasat bir kaç defada yapılırken makinalı hasat bir defada tamamlanmaktadır. Ancak tarlada salata ve marulun hepsi aynı anda hasat olgunluğuna gelmez. Kademeli oluşan baş olgunluğu, hasat işleminin de kademeli yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Kademeli hasat işlemi ancak elle yapılmaktadır. Elle yapılan hasatta marul bitkisi kök boğazından kesilmek suretiyle hasat edilmektedir.İceberg Marul YetiştiriciliğiSalata-Marul Üretiminde  Hasat ve Depolama. Hasat işlemi sırasında marulun dış yapraklarının mümkün olduğu kadar az kopartılması gerekmektedir. Tarladan köksüz kesilen marullar hemen tahta veya karton kutulara başlan aşağı gelecek şekilde ambalajlanmaktadır. Her ambalaj kutusuna 6-18 adet marul konularak ambalajlanır. Ambalaj kabına ürün çok sık olarak yerleştirilmemektedir. Özellikle baş marullar çok sıkıştırılırsa başlarda ezilme ve yapraklarında kopmalar meydana gelmektedir. Ayrıca dayanıklı  salata marul tohumu  çeşidi kullanımı verim açısından oldukça önemlidir.

Kökü ile birlikte sökülen marul bitkileri ise kökleri aşağıya gelecek şekilde yine ambalaj kaplarına yerleştirilmektedir. Bu bitkilerin kökleri pazarda, pazarcı tarafından kesilerek tüketiciye sunulmaktadır.  Salata ve marulların depolanmadan en kısa sürede pazarlanması gerekmektedir. Ancak depolanması gerektiği hallerde ise 0 °C sıcaklık ve % 95 nemde 2-3 hafta depolanmaktadır.thumbnail_marul

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 425 44 90

 

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara